Consiliul raional Ialoveni în colaborare cu Asociația „Eco-Răzeni” anunță lansarea Concursului planurilor de afaceri pentru tineri și tinere, ediția a VI-a

11 iunie 2024

Partenerii Programului raional „Fondul pentru tinerii antreprenori”: Consiliul raional Ialoveni și Asociația obștească “Eco-Răzeni” anunță lansarea Concursului planurilor de afaceri pentru echipele de tineri și tinere din localitățile raionului Ialoveni, ediția a VI – a.

Conform Programului de dezvoltare a politicilor de tineret ale raionului Ialoveni pentru anii 2022 – 2026, Prioritatea III: „Dezvoltarea oportunităților antreprenoriale și de angajare în rândul tinerilor, inclusiv a celor cu șanse reduse”, runda de granturi mici pentru echipele de tineri întreprinzători și tinere antreprenoare, se desfășoară anual, oferind astfel, oportunități de instruire în domeniul antreprenoriatului, mentorat, cât și finanțarea, sub formă de grant, a proiectelor privind lansarea și/sau dezvoltarea ideilor noi de afaceri, inițiate de echipele de tineri și tinere, cu vârste cuprinse între 16 – 35 de ani, din localitățile raionului Ialoveni.

Suma maximă oferită per plan de afaceri – 50 000 de lei.
Termenul limită de depunere a dosarelor este 27 iunie 2024.

Nu există limite privind domeniile sau genurile de activitate economică, conform Clasificatorului Activităților din Economia Moldovei pentru elaborarea și implementarea planurilor de afaceri, cu excepția activităților economice din domeniile: jocuri de noroc, petrol, tutun, alcool, armament, pesticide.

Prioritate, însă, se va acorda ideilor noi de afaceri sociale și verzi, dezvoltate în echipă de tinerii și tinerele care își propun, într-un mod ingenios, să contribuie la soluționarea problemelor cu care se confruntă oamenii din comunitate. Spre exemplu: crearea locurilor de muncă pentru persoanele din categoriile defavorizate (inclusiv tinerii și tinerele din categoria NEETs); promovarea produselor ecologice locale; sporirea accesului la educația de calitate; diminuarea și reciclarea deșeurilor; facilitarea accesului la serviciile sociale și de sănătate pentru persoanele din mediul rural; promovarea patrimoniului cultural (meșteșugărit); facilitarea accesului la noile tehnologii, etc.

Câteva idei de afaceri care pot fi finanțate, dar nu se limitează la acestea:
– creșterea animalelor și a păsărilor (vaci, porci, oi, iepuri, prepelițe, albini, etc.);
– creșterea legumelor și a verdețurilor în seră, inclusiv flori;
– plantarea livezilor de pomi fructiferi și pomușoare;
– efectuarea lucrărilor agricole de sezon (arat, cultivat, etc.);
– efectuarea lucrărilor de întreținere a spațiilor verzi publice și private;
– efectuarea lucrărilor de reparații interioare și exterioare;
– pregătirea hranei pentru animale domestice;
– colectarea selectivă a deșeurilor solide pentru reciclare;
– prestarea serviciilor de croitorie și reparație a hainelor;
– prestarea serviciilor de reparație a electrocasnicelor și a tehnicii IT;
– prestarea serviciilor de frumusețe și frizerie;
– prestarea serviciilor foto și video în cadrul evenimentelor;
– efectuarea lucrărilor de meșteșugărit și artizanat (prelucrarea lemnului, argilă, fier, lozie, etc.);
– confecționarea suvenirelor (felicitări, lumânări, jucării moi, papioane, bijuterii handmade, etc.);
– colectarea plantelor medicinale pentru ceai;
– realizarea produselor de panificație și de patiserie, etc.;
– prestarea serviciilor de îngrijire la domiciliu a persoanelor în etate sau a persoanelor cu mobilitate redusă;
– predarea lecțiilor de limbă engleză, dans, instrumente muzicale, gimnastică / aerobică, etc.

Perioada de implementare a proiectelor finanțate în cadrul Concursului planurilor de afaceri pentru echipele de tineri și tinere, ediția a VI-a, este: august 2024 – iulie 2025.

Concursul planurilor de afaceri, ediția a VI-a, se adresează echipelor de tineri și tinere, înzestrați / înzestrate cu spirit antreprenorial, și care întrunesc următoarele condiţii primare de eligibilitate:
– sunt persoane cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, cu condiția că cel puțin un membru al echipei / o membră a echipei, să fie cu vârsta de la 18 la 35 de ani (prioritate vor avea tinerii și tinerele NEETs – care nu au o ocupație, nu studiază / nu învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la nici un fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație);
– au viza de reședință în una din localitățile raionului Ialoveni;
– au elaborat un plan de afaceri pentru a participa la concurs, conform anexei nr. 1.

Echipele de tineri cointeresați și tinere cointeresate de a participa în cadrul concursului planurilor de afaceri, ediția a VI – a, vor depune dosarul de aplicare, care va conține, în mod obligatoriu, următoarele documente:
1. Formularul de descriere a ideii de afaceri, conform anexei nr. 1;
2. Cererea de participare la concurs, conform anexei nr. 2;
3. Acordul de utilizare a datelor cu caracter personal, conform anexei nr. 3.

Dosarele de aplicare la Concursul planurilor de afaceri pentru tineri și tinere, ediția a VI – a, vor fi depuse la sediul Asociației obștești „Eco-Răzeni” din r. Ialoveni, satul Răzeni, MD 7728, str. Ștefan cel Mare 87B, sau pot fi scanate și  expediate la adresa de email: office@ecorazeni.md, cu mențiunea: Concursul planurilor de afaceri pentru tineri și tinere 2024.

Termenul limită de depunere a dosarelor este 27 iunie 2024.

Mai multe informații pot fi găsite în Regulamentul de organizare a Concursului planurilor de afaceri, disponibil spre consultare pe paginile web: www.il.md și www.fondultinerilor.md.

Responsabili de organizarea Concursului planurilor de afaceri sunt: Sergiu Gurău, director executiv, Asociația obștească “Eco-Răzeni” – 079641243, sergiu.gurau@gmail.com și Victor Pletosu, specialist principal în domeniul tineretului, 068230922, victor.pletosu02@gmail.com.

În scopul sporirii participării economice a tineretului, Concursul planurilor de afaceri pentru echipele de tineri și tinere, ediția a VI-a, este desfășurat de Asociația obștească ,,Eco-Răzeni” și Consiliul raional Ialoveni, cofinanțat de Uniunea Europeană și Suedia.

Tinerilor întreprinzători și tinerelor antreprenoare le mulţumim foarte mult pentru interesul manifestat pentru acest program şi le dorim succese notabile!

194 afișări