File de legendă și istorie

Raionul Ialoveni a fost format în anul 1977, în temeiul Decretului Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti, nr. 1495-IX din 25 martie, cu denumirea iniţială de Kutuzov, preschimbată ulterior (1988) în denumirea istorică Ialoveni.

Pe parcursul anilor, în virtutea prevederilor unor acte legislative şi normative, au intervenit mai multe schimbări de ordin administrativ-teritorial, (între anii 1999 şi 2003 raionul fiind parte componentă a judeţului Chişinău), astfel că actualmente, în baza Legii nr.764-XV din 27.12.2001, privind organizarea administrativ – teritorială a Republicii Moldova (care a legiferat reîntoarcerea la raioane), în componenţa raionului sunt 25 primării, care întrunesc 34 de localităţi, inclusiv oraşul Ialoveni.

Vinăria Mileștii Mici – un pas important spre Patrimoniul Mondial UNESCO

Vinăria Mileștii Mici, simbol al raionului Ialoveni, a fost inclusă în Lista indicativă UNESCO!

Această decizie reprezintă un pas semnificativ pentru recunoașterea internațională a vinăriilor subterane din Republica Moldova. Cu cele mai extinse galerii subterane din lume și o colecție impresionantă de vinuri, Mileștii Mici este un adevărat tezaur al tradiției vinicole și al patrimoniului cultural din raionul Ialoveni.

Ce înseamnă această includere?

Fiind inclusă în Lista indicativă UNESCO, Vinăria Mileștii Mici are șansa de a fi recunoscută ca sit de patrimoniu mondial, datorită valorii sale arhitecturale, tehnologice și istorice excepționale.

Ne mândrim că Mileștii Mici, situată pe teritoriul raionului Ialoveni, devine un punct de referință pe harta patrimoniului mondial!

Raionul Ialoveni – tradiție, cultură, excelență vinicolă!