Ialoveni, Ungheni și Arad și-au prezentat oportunitățile de afaceri în cadrul unui forum economic

15 noiembrie 2018

Consiliul Județean Arad împreună cu Primăria Municipiului și în colaborare cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură și cu Universitatea „Aurel Vlaicu” au organizat astăzi un Forum Economic Româno-Moldovenesc, cu participarea unor importante delegații din Raioanele Ungheni și Ialoveni.

Discuțiile s-au axat pe prezentarea județului Arad, respectiv ale celor două Raioane din Republica Moldova, pe oportunitățile de investiții și de schimburi comerciale. „Între administrație și mediul de afaceri trebuie să existe o legătură strânsă, o colaborare care are ca scop dezvoltarea județului. Administrația județeană oferă facilități mediului de afaceri, prin asigurarea unei infrastructuri moderne, prin dezvoltarea sistemului educațional, elaborarea unui cadru legislativ favorabil și crearea de oportunități pentru dezvoltarea economiei. Activitatea Consiliului Județean trebuie axată pe sprijinirea investitorilor care creează locuri de muncă, iar dezvoltarea acestora se regăsește în contribuții înspre bugetele locale și asigură stabilitatea comunităților noastre. Relația cu Republica Moldova este una specială și de aceea dorim ca acest schimb de informații să fie reciproc avantajos, să ajute la dezvoltarea comunităților noastre”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Prezentarea Aradului a fost completată de Călin Bibarț, viceprimar al municipiului, care a subliniat aportul  la dezvoltarea întregului județ și contribuția la economia națională. „Suntem un municipiu mediu, ca număr de populație, dar printre cele mai performante din România. Rata șomajului este de 0,5%, avem un deficit al forței de muncă și dacă acum ați fi venit cu 3000 de conaționali la Arad, aceștia și-ar fi găsit imediat un loc de muncă”, a exprimat plastic Călin Bibarț importanța municipiului Arad în echilibrul economic zonal și național.

Întărind ideea de județ puternic, Sergiu Bîlcea, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, a detaliat strategia de dezvoltare a infrastructurii rutiere, sumele investite, modul de dezvoltare uniformă și, mai ales sursele de finanțare pentru cei peste 300 de kilometri de drumuri județene care vor fi reabilitate sau modernizate, respectiv pentru sistemul de sănătate publică a județului. „Cei mai mulți bani i-am atras din fonduri europene, la care am adăugat resursele proprii, în ultimul rând fiind finanțarea guvernamentală”, a subliniat Sergiu Bîlcea.

Prezentarea județului și municipiului a fost întregită de Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, care a enumerat facilitățile pe care le poate oferi Aradul, târgurile tradiționale pe care le găzduiește și a lansat o provocare partenerilor din Republica Moldova, de a organiza târguri tematice comune, în funcție de interesul pe care îl au agenții economici din cele două Raioane și din Județul Arad.

Nu în ultimul rând, Zona Liberă Arad-Curtici și-a prezentat oportunitățile.

Oaspeții din Moldova și-au prezentat, la rândul lor, oferta economică, potențialul pe care cele două Raioane îl au în contextul dezvoltării unor relații bilaterale, pe o paletă largă de domenii.

Lilian Carmanu, președintele Raionului Ialoveni a subliniat importanța pe care o conferă acestei colaborări, materializată în semnarea unui acord de înfrățire cu Județul Arad.

Prin prisma unei colaborări mai vechi, reprezentanții Raionului Ungheni au oferit și o surpriză plăcută Aradului, prin prezența unei statui a lui Ștefan cel Mare, înaltă de 7 metri, creată din covoare și țesătură, care atestă specializarea raionului moldav în acest domeniu. Un punct comun cu Ungheniul îl reprezintă și existența unei Zone Libere în acest raion, similară cu cea din Arad, fiecare dintre acestea prezentându-și ofertele și oportunitățile de afaceri. În acest cadru, oaspeții din Moldova au prezentat și produsele proprii, vinurile ,,Tomai” și o selecție de patiserie sub egida ,,Dor de dulce”.

Acest forum economic s-a organizat în clădirea și în sala în care, cu exact 100 de ani în urmă, erau așteptați delegații Consiliului Național Român și ai Guvernului Ungariei să trateze despre viitorul Transilvaniei, evenimentul fiind inclus în seria de manifestări care marchează acțiunea națională a Aradului în economia Marii Uniri.

Vezi articol aici

678 afișări