Ultimele 22 de echipe participante la runda a XXIX-a a concursului de proiecte pentru tineri au susținut proba interviului

15 octombrie 2024

Partenerii Programului raional ,,Fondul pentru tineri Ialoveni”: Consiliul raional Ialoveni și Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni” au desfășurat la 14 octombrie ultimele interviuri online cu 22 de echipe aplicante la runda a XXIX-a de granturi mici pentru tineri.

În cadrul interviului echipele participante au prezentat proiectele pe care le-au depus la concurs și-au răspuns la întrebările de clarificare pentru ce solicită resurse financiare.

Grupul de inițiativă ,,Bioexploratorii”, din Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir”, Văsieni, lider – Augustina Vrabie, mentor – Ana Iosip, au prezentat proiectul ,,Modernizarea laboratorului de chimie” și au solicitat suportul financiar pentru renovarea laboratorului de biologie din liceu prin dotarea cu etajere / rafturi pentru plasarea și aranjarea machetelor și mulajelor necesare pentru dezvoltarea competențelor practice ale elevilor în cadrul lecțiilor de biologie, inclusiv pentru activitățile de protecție a mediului pe care le desfășoară Clubul ,,Educație pentru voluntariat” din liceu.

Grupul de voluntari de la Centrul de Tineret Suruceni, lider – Irina Manțoc, mentor – Sergiu Botnaru, au prezentat proiectul ,,Anti – Zona de confort” și au solicitat suportul financiar pentru achiziționarea echipamentului (boxa portabilă și microfon) necesar pentru organizarea serilor de proiecții de filme pentru tineri și diferite ateliere de creație pentru copii în casa de cultură, pentru a stimula participarea tinerilor la activități de voluntariat și dezvoltare personală.

Grupul de inițiativă ,,Creatorii”, din Gimnaziul Gangura, lider – Gheorghe Hadjiu, mentor – Natalia Vermiiciuc, au prezentat proiectul ,,Implicarea aduce schimbarea” și au solicitat suportul financiar pentru amenajarea unei zone verzi de 99,5 m2 cu mese pentru șah, dame și o masă de tenis, promovând astfel un stil de viață activ și sănătos în activitățile de educație non-formală cu cei 168 de elevi ai Gimnaziului Gangura.

Grupul de inițiativă ,,Molecule și reacții”, din Liceul Teoretic ,,Ion Suruceanu”, Suruceni, lider – Arina Iurescu, mentor – Tatiana Suruceanu, au prezentat proiectul ,,În lumea substanțelor” și au solicitat suportul financiar pentru dotarea cabinetului de chimie al liceului cu un dulap pentru păstrarea substanțelor și ustensilelor, inclusiv organizarea atelierelor de instruire, cu genericul „Comportamentul în timpul orelor de chimie” și „Chimia în viața omului”, pentru a stimula interesul elevilor în studierea chimiei.

Grupul de inițiativă ,,Puterea lui Pi”, din Liceul Teoretic ,,Aurel David”, Bardar, lider – Mirea Rață, mentor – Ludmila Tonu, au prezentat proiectul ,,Math Quiz Challenge”, și au solicitat suportul financiar pentru dotarea cabinetelor de matematică ale liceului, cu câte o tablă magnetică, markere pentru tabla magnetică, jocuri educative, inclusiv organizarea activităților: ,,Matematica distractivă”, ,,Matematica în artă”, ,,Matematica în natură”, contribuind astfel, la crearea unui spațiu prietenos și atractiv pentru elevii cu cerințe educaționale speciale.

Grupul de inițiativă ,,Arhitecții schimbării”, din c. Ruseștii Noi, lider – Adela Velișcu, mentor – Maria Cîrlan, au prezentat proiectul ,,Magia luminii scenice” și au solicitat suport financiar pentru instalarea unui sistem de iluminare scenică la Casa de cultură pentru revitalizarea activităților culturale ca să devină mai atractive pentru tineri.

Consiliul local al tinerilor din satul Dănceni, lider – Daniela Popov, a prezentat proiectul ,,Youth Space” și au solicitat suportul financiar pentru amenajarea unui spațiu de recreere modern în satul Dănceni, incluzând mobilier și echipamente pentru activități comunitare și pentru tineret în aer liber.

Grupul de inițiativă ,,Colegii de școală”, din Gimnaziul Gangura, lider – Elena Leancă, mentor – Lilia Șchiopu, au prezentat proiectul ,,Diferiți, dar împreună” și au solicitat suportul financiar pentru dotarea cu aparataj muzical necesar pentru organizarea activităților extracurriculare, a concursurilor cultural-artistice și sportive pentru elevii Gimnaziului Gangura.

Grupul de inițiativă ,,Tineri pentru viitor”, din s. Puhoi, lider – Andreea Popa, mentor – Mariana Jizdan, au prezentat proiectul ,,Natura ne cere înverzire” și au solicitat suportul financiar pentru desfășurarea activităților de salubrizare, extindere și amenajare cu material săditor și corpuri de iluminat a ,,Parcului Viitorului”, pentru a crea un spațiu prietenos pentru activitățile cu tinerii în aer liber și promovarea educației ecologice.

Grupul de inițiativă ,,Călăuzele Betleemului”, din s. Costești, lider – Radu Creciun, au prezentat proiectul ,,Colindul de altădată” și au solicitat suport financiar pentru organizarea atelierelor de creație la care vor participa 40 de tineri care vor pregăti recuzita și repertoriul de colinde pentru sărbătorile de iarnă, inclusiv organizarea unui festival de colinde cu cete de colindători, pentru promovarea tradițiilor creștine ale neamului.

Grupul de inițiativă ,,Noi Suntem schimbarea”, din Liceul Teoretic ,,Gheorghe Palade”, Puhoi, lider – Dinu Surchicinu, mentor – Ana Grejdeanu, au prezentat proiectul ,,Verde pentru viitor”, și au solicitat suportul financiar pentru amenajarea și înverzirea spațiului adiacent instituției cu arbuști pentru a crea un mediu plăcut elevilor, inclusiv organizarea sesiunilor de informare despre protecția mediului înconjurător și colectarea selectivă a deșeurilor.

Grupul de inițiativă ,,Spirite unite – viziuni îndeplinite”, din Liceul Teoretic ,,Aurel David”, Bardar, lider – Mădălina Stănilă, mentor – Ala Plugaru, au prezentat proiectul ,,Galeria cunoștințelor” și au solicitat suportul financiar pentru transformarea galeriei într-un loc interactiv pentru cei 565 de elevi ai liceului, prin amenajarea scaunelor, a meselor de șah și a unui panou informativ.

Grupul de inițiativă ,,Amintiri”, de la Biblioteca publică a s. Ulmu, lider – Alexandra Cernean, mentor – Olga Pisica, au prezentat proiectul ,,Biblioteca – labirint al culorilor” și au solicitat suportul financiar pentru dotarea cu o imprimantă color și un laminator necesar pentru tipărirea ziarului bibliotecii, editat lunar de către echipa de tineri pentru a reflecta evenimentele din localitate și din raion.

Consiliul elevilor ,,Vocea generațiilor”, din Gimnaziul Cărbuna, lider – Daniela Puiu, mentor – Aliona Inculeț, au prezentat proiectul ,,MoveSmart – ediția a II-a” și au solicitat suportul financiar pentru dotarea sălii de sport cu inventar sportiv și crearea condițiilor pentru practicarea sportului la orele de educație fizică și promovare modului sănătos de viață în rândul celor 125 de elevi din gimnaziu.

Grupul de inițiativă ,,Împreună pentru viitor”, din Liceul Teoretic ,,Ion Pelivan”, Răzeni, lider – Mădălina Iovu, mentor – Aliona Baidan, au prezentat proiectul ,,Drumul spre succes” și au solicitat suportul financiar pentru organizarea activităţilor cu caracter educativ şi de orientare profesională: 3 excursii, 3 master-class-uri şi a unui training pentru elevii absolvenți de gimnaziu, oferindu-le oportunitatea de a explora diverse domenii profesionale și de a-și dezvolta competențele necesare pentru a face alegerea corectă privind viitorul lor educațional și profesional, inclusiv dotarea bibliotecii liceului cu manuale de dezvoltare personală și de ghidare în carieră.

Grupul de inițiativă ,,Tinerii intelectuali”, din Liceul Teoretic ,,Aurel David”, Bardar, lider – Ionela Patrașcu, mentor – Ala Tonu, au prezentat proiectul ,,Liniștea – dulceața sufletului” și au solicitat suportul financiar pentru amenajarea cu 4 canapele, 4 panouri educative și 2 coșuri de gunoi, a unui spațiu atractiv de recreere pentru elevi în curtea liceului.

Grupul de inițiativă ,,Inimi unite”, din Liceul Teoretic ,,Ion Suruceanu”, Suruceni, lider – Nicoleta Luța, mentor – Aurelia Luța, au prezentat proiectul ,,Cu pași mici spre vise mari” și au solicitat suportul financiar pentru dotarea Centrului de Resurse al liceului cu materiale educaționale și organizarea a 2 excursii pentru 20 de elevi cu cerințe educaționale speciale și posibilități reduse, pentru a le oferi oportunități mai bune de învățare și integrare socială.

Grupul de inițiativă ,,Saturn”, din c. Zîmbreni, lider – Alexandrina Malcoci, mentor – Tatiana Gîdilica, au prezentat proiectul ,,Natura – voința divină” și au solicitat suportul financiar pentru amenajarea cu flori și arbuști a unui spațiu verde pentru desfășurarea lecțiilor de biologie și educație tehnologică cu elevii în aer liber.

Consiliul local al tinerilor din comuna Țipala, lider – Marionela Jumir, au prezentat proiectul ,,Securitatea copiilor din comuna Țipala” și au solicitat suportul financiar pentru securizarea locurilor de joacă din satele Bălțați și Budăi, prin amplasarea gardului în jurul terenului de joacă și informarea despre normele de siguranță și de menținere a curățeniei în spațiile publice și despre necesitatea sortării deșeurilor.

Consiliul local al tinerilor din satul Costești, lider – Dan Mereacre, mentor – Parascovia Marandici, au prezentat proiectul ,,Tinerii pentru cultură” și au solicitat suportul financiar pentru organizarea concursurilor interactive și a activităților cultural-artistice pentru afirmarea tinerelor talente și pentru premierea laureaților cu bilete la teatru, astfel ca tânăra generație să conștientizeze rolul culturii în dezvoltarea armonioasă a societății.

Grupul de inițiativă ,,Minds&Media”, din s. Costești, lider – Cătălina Grigorița, mentor – Adrian Goro, au prezentat proiectul ,,Impact prin media” și au solicitat suportul financiar pentru organizarea sesiunilor de instruire a 100 de tineri în crearea de social media content, editare video și compoziție fotografică, pentru dezvoltarea abilităților de creare de conținut atractiv și de calitate.

Grupul de inițiativă ,,Tinerii aduc schimbarea”, din s. Cărbuna, lider – Nicoleta Falca, mentor – Cristina Rață, au prezentat proiectul ,,Lumina ochilor din parcul mai verde” și au solicitat suportul financiar pentru amenajarea și înverzirea parcului central din satul Cărbuna, inclusiv pavarea și decorarea unei alei de 20 m.p., montarea a 4 camere de supraveghere și a patru felinare în parc.

Menționăm că, la runda a XXIX-a de granturi mici pentru tineri au depus proiecte 55 de echipe de tineri din cadrul consiliilor elevilor, consiliilor locale de tineret și grupurilor de inițiativă civică. Procesul de selectare a proiectelor finaliste cuprinde două etape: proba interviului și cea a votului online din partea publicului, care demarează la 15 octombrie și va dura până pe 17 octombrie.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul raional Ialoveni şi realizat cu suportul IM Swedish Development Partner și al Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Suedia.

163 afișări