Vizită de monitorizare a implementării proiectelor din cadrul rundei a XXVIII-a de granturi mici a Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”

28 mai 2024

Președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, a efectuat vizite de monitorizare a proiectelor realizate de tineri în cadrul rundei a XXVIII-a de granturi mici a Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, pentru a discuta cu echipele despre rezultatele implementării acestora în localitățile: Văratic, Țipala, Puhoi, Gangura, Răzeni, Horești, Zîmbreni și Costești.

Vizita a început la Gimnaziul Văratic, unde sunt implementate două proiecte ale tinerilor. Grupul de inițiativă ,,Ne pasă” a beneficiat de 7 500 lei pentru implementarea proiectului ,,Material didactic – o punte spre succes” și a dotat cu materiale didactice și planșe tematice cabinetele de biologie, fizică și chimie, și au organizat și activități interactive cu elevii.

De asemenea, grupul de inițiativă ,,Totul pentru viitor” din Văratic, în cadrul proiectului ,,Împreună pentru un viitor verde!” au beneficiat de 7 500 lei și au amenajat cu bănci și arbuști scuarul gimnaziului, inclusiv activități de salubrizare.

Vizita a continuat în comuna Țipala, unde sunt implementate 4 proiecte ale tinerilor. Consiliul elevilor din Liceul Teoretic Țipala implementează 2 proiecte: primul e proiectul ,,Sportul pentru toți”, prin care este dotată sala de sport a liceului cu inventar sportiv în valoare de 7 500 lei și au organizat competiția zonală la volei, la care au participat echipe de băieți și fete din Țipala, Puhoi și Răzeni. Au mai organizat și competiția sportivă ,,Starturi vesele”. În cadrul celui de-al doilea proiect ,,Izvor de creativitate” au dotat cu mobilier în valoare de 7 500 lei sediul consiliului elevilor din liceu.

De asemenea, Consiliul local al tinerilor din c. Țipala implementează două proiecte. În cadrul proiectului ,,Design inteligent” au beneficiat de 7 500 lei, pentru amenajarea cu mobilier a atelierului de creație plastică din liceu și organizarea treningului în care elevii au învățat tehnici de lucru în domeniul artei plastice. Pentru realizarea proiectului ,,Olimpic Fest” ediția a II-a” au beneficiat de 7 500 lei, pentru amenajarea cu plasă și nisip a terenului de volei din localitate.

În incinta Liceului Teoretic ,,Gheorghe Palade” din s. Puhoi, președinta raionului Natalia Eremia, a discutat cu echipele de tineri și tinere despre cele două proiecte pe care le realizează.

Grupul de inițiativă ,,PRO – potențial, rezultat, organizare” din Puhoi, a beneficiat de 4 500 lei pentru realizarea proiectului ,,Echipă consolidată – mai multe rezultate”, prin care au procurat recuzita necesară pentru desfășurarea activităților de turism și orientare sportivă.

Grupul de inițiativă ,,Noi suntem schimbarea” din L. T. ,,Gheorghe Palade”, Puhoi, au beneficiat de 8500 lei în cadrul proiectului ,,Pauze de vis” și au amenajat cu mobilier holul liceului de la etajul trei, și au organizat activitatea “Ziua Pământului în lumina creativității”.

În comuna Gangura echipele de tineri realizează trei proiecte. Consiliul elevilor din Gimnaziul Gangura, în cadrul proiectului ,,Comod, frumos și sănătos” a dotat cu panouri și scaune holul gimnaziului în valoare de 7 500 lei.

Grupul de inițiativă ,,Visătorii în acțiune” din Gangura, implementează proiectul ,,Lectura înaripează sufletul” și cu suportul de 7 500 lei a fost posibil ca să doteze cu videoproiector și ecran de proiecție cabinetul de limbă română din gimnaziu, unde activează clubul de lectură al elevilor.

De asemenea, Consiliul local al tinerilor din Gangura, au beneciat de grantul în valoare de 10 000 lei și au realizat proiectul ,,Fotbalul îmbogățește spiritul” prin care au dotat cu mingi, plasă zincată și plasă pentru porțile de fotbal ale mini-stadionului din localitate.

În comuna Răzeni sunt implementate 5 proiecte ale tinerilor. La Grădinița ,,Ghiocel”, grupul de inițiativă ,,Ghioceii” implementează proiectul ,,Sportul este sănătate”. Această echipă a beneficiat de suma de 7 500 lei și a procurat inventarul sportiv pentru organizarea activităților educative cu copiii.

Grupul de inițiativă ,,Green Team” din Răzeni, a beneficiat de un grant în valoare de 10 000 lei și a realizat proiectul ,,Parcul copilăriei” prin organizarea activităților de salubrizare și amenajarea cu leagăn, nisipieră și bănci a terenului de joacă, inclusiv desfășurarea activităților distractive cu copiii și tinerii din localitate.

La Liceul Teoretic ,,Ion Pelivan” din Răzeni, grupul de inițiativă ,,Generația viitorului” a beneficiat de 9 000 de lei și a realizat proiectul ,,Biblioteca modernă”, prin dotarea sălii de lectură a bibliotecii liceului cu televizor, și organizarea activității ,,Pământul-Casa Omenirii” și o excursie pentru 14 elevi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova și la Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău.

Clubul tinerilor făuritori din L.T. ,,Ion Pelivan”, Răzeni, a benficiat de un suport de 7 500 lei și a realizat proiectul ,,Desenează drumul spre succes”, prin care dotat cabinetele de matematică și fizică cu 4 table didactice.

Grupul de inițiativă ,,VOCE – visăm orizontul către excelență” din cadrul liceului ,,Ion Pelivan” din Răzeni, au beneficiat de un grant în valoare de 10 000 lei pentru implementarea proiectului ,,Spațiu proaspăt, minte proaspătă” prin amenajarea spațiului consiliului elevilor cu o masă de conferințe și scaune de birou și organizarea unei serate literare cu scriitorul Ion Guzun.

În satul Horești sunt realizate 2 proiecte ale tinerilor. Grupul de inițiativă ,,Glamour girls” din Liceul Teoretic Horești, a beneficiat de un grant în valoare de 10 000 lei pentru implementarea proiectului ,,Stil și creație” și a dotat cu masă de croit și mașină de cusut atelierul în care își desfășoară activitatea Cercul de design vestimentar ,,Glamour Girls”.

Grupul de inițiativă ,,Ritmuri locale – conexiuni globale” din L. T. Horești, au primit suportul financiar de 7 500 lei pentru implementarea proiectului ,,Melodiile mișcării”, prin dotarea cu o boxă audio a sălii de festivități a liceului și organizarea activităților extrașcolare, precum e serbarea ,,Retro Party” pentru adolescenți.

Consiliul local al tinerilor din Zîmbreni, au primit suportul financiar de 9 000 lei pentru implementarea proiectului ,,Ansamblul Moldovencele” prin dotarea cu fuste și pantofi a solistelor ansamblului. De asemenea, pe parcursul lunii aprilie au organizat lecții de dans popular și au filmat clipul video ,,Stânga unu, dreapta doi, că așa-i hora pe la noi”.

În satul Costești sunt realizate 9 proiecte ale tinerilor. Clubul tinerilor jurnaliști din Liceul Teoretic ,,Olimp”, Costești, au beneficiat de suportul financiar de 7 800 lei pentru implementarea proiectului proiectul ,,Arta scrisului”, prin organizarea seratei literare cu scriitorul Aurelian Silvestru, a cinci ateliere de instruire pentru elevii pasionați de scris, procurarea imprimantei și asigurarea cu transport pentru efectuarea vizitelor la câteva redacții ale ziarelor din Chișinău.

Grupul de inițiativă ,,VIS – viziune, inspirație, satisfacție” din L. T. ,,Olimp”, Costești, au primit suportul de 4 500 lei pentru implementarea proiectului ,,În aer liber, ediția a II-a” și au amenajat terenul de lecții în aer liber cu iarbă artificială și materiale de decor și au organizat o activitate de Ziua Pământului.

Consiliul local al tinerilor din Costești implementează două proiecte. În cadrul primului proiect întitulat ,,Lumea în cuvinte” au dotat biblioteca publică din localitate cu literatură artistică în sumă de 5 000 lei, și au organizat activitatea “Ore de lectură” explorând paginile scriitorilor contemporani și ale clasicilor și activitatea ,,Biblioteca în aer liber”. Pentru implementarea celui de-al doilea proiect ,,AdAstra”, au beneficiat de un suport de 7 500 pentru organizarea atelierelor de instruire în domeniul limbajelor de programare, comunicare eficientă, lucru în echipă și ghidare în carieră, inclusiv jocuri de societate.

Grupul de inițiativă ,,Artizanii juniori” din Costești implementează proiectul ,,Cămașa tradițională – veșmânt identitar” și au primit suportul financiar de 7 500 lei, pentru procurarea manechinelor și tipărirea pliantelor de promovare a costumului tradițional. În cadrul proiectului au organizat expoziția ,,Cămașa strămoșească – veșmânt identitar”.

Grupul de inițiativă ,,FACT – fotografie, artă, creație, talent” din Liceul Teoretic Costești, au beneficiat de suportul financiar de 8 000 lei pentru implementarea proiectului ,,Fotografia este o artă, ediția a II-a”, prin organizarea lecțiilor de artă fotografică și dotarea colegiului de redacție al revistei liceului cu echipament: bliț, card de memorie și microfon.

Grupul de inițiativă ,,Testament” din Costești, a primit suportul financiar de 7 500 lei pentru implementarea proiectului ,,Deja vu în viitor, ediția a II-a”, în cadrul căruia au organizat ateliere de creație cu tematică pascală, ateliere de pictură și activități de dezvoltare personală pentru copii și tineri, inclusiv o excursie la Iași.

Grupul de inițiativă ,,Prietenii” din L. T. Costești, implementează proiectul ,,Hai cu starea de bine în școală!” și au beneficiat de un suport de 5 000 lei, pentru dotarea cu imprimantă multifuncțională și cărți cognitive a Centrului de resurse al liceului.

Clubul de voluntare ,,Alunelul” de la Grădinița nr. 5 ,,Alunelul”, Costești, au beneficiat de un grant în valoare de 10 000 lei pentru implementarea proiectului ,,Împreună pentru o grădiniță mai bună!”, prin amenajarea cu bănci a terenului de joacă pentru copii în curtea grădiniței.

Președinta raionului și-a exprimat mulțumirea pentru entuziasmul și implicarea voluntară a tinerilor, oferindu-le recomandări și sfaturi de îmbunătățire, dorindu-le multe succese și frumoase realizări.

Subliniem faptul că, contribuția Consiliului raional Ialoveni la realizarea celor 58 de proiecte mici ale tinerilor din cadrul rundei a XXVIII-a de granturi mici pentru tineri constituie 251 000 lei.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul raional Ialoveni şi realizat cu suportul Lafayette College din SUA, IM Swedish Development Partner și Fundația Est-Europeană din Moldova din resursele Suediei.

147 afișări