ATELIERUL DE INSTRUIRE DESPRE PRINCIPIILE DE PROTECȚIE A MEDIULUI
26 septembrie 2022
În contextul Zilei Mondiale a Curățeniei, la 25 septembrie 2022, în sala mare de ședințe a Consiliului Raional Ialoveni, s-a desfășurat Atelierul de instruire despre principiile de protecție a mediului, organizat de Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni” și administrația raionului Ialoveni pentru tinerii și tinerele delegați de cele 26 de echipe din 13 localități, care participă la concursul de proiecte din cadrul rundei a XXV-a de granturi mici a Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”.
Prin jocuri energizante, interactive şi activităţi de educaţie non-formală participanții și participantele care se implică în implementarea proiectelor de dezvoltare comunitară, împreună cu moderatorul – domnul Ion Ungureanu, expert al A. O. ,,EcoVisio”, au definit că dezvoltarea durabilă reprezintă realizarea unei calităţi mai bune a vieţii în prezent fără a compromite şansa generaţiilor viitoare la un trai cât mai bun. Dezvoltarea durabilă înseamnă realizarea unui echilibru între dezvoltarea economică, cea socială şi protecţia mediului înconjurător.
Resursele dezvoltării durabile la nivel local sunt un ansamblu de resurse care interacţionează între ele: resursele umane și sociale (potențialul uman, instituțiile publice, sectorul privat și organizațiile societății civile); resursele materiale sunt bunurile de care dispune comunitatea, pe care le gestionează eficient, le folosește rațional și le întreține într-un mod corespunzător; resursele financiare sunt mijloacele băneşti destinate satisfacerii nevoilor membrilor comunităţii. Conform art. 8 al Legii privind resursele naturale, aceste resurse sunt: pământurile, pădurile, apele de suprafaţă, apele subterane şi substanţele minerale utile solide, flora şi fauna.
În spiritul ,,Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030”, adoptată de statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, tinerii și tinerele au subliniat că trebuie să avem grijă de mediul înconjurător, pentru ca să avem comunități dezvoltate și oameni responsabili. Deoarece natura este mama noastră care ne hrănește, consumul excesiv de resurse naturale generează deșeuri care sunt periculoase pentru mediu. Problema gunoiștilor neautorizate are mai multe rădăcini. O cauză ar fi că oamenii conștienți fac curat, iar cei indiferenți nu doresc să respecte regulile de comportament într-o societate sănătoasă, dar sănătatea fiecărui om depinde de spațiul salubru în care locuiește.
Pe parcursul desfășurării atelierului, participanții și participantele au fost antrenați în 5 focus-grupuri, în care și-au împărtăşit experiența, au generat idei de proiecte care ar contribui la protecția biodiversității și a resurselor naturale: apa, aerul, solul, flora și fauna. La prezentarea rezultatelor, echipele au concluzionat că, sunt necesare a fi întreprinse activități de salubrizare, de înverzire și de amenajare a spațiilor prietenoase pentru desfășurarea activităților cu tinerii în aer liber; este oportună implicarea activă a tinerilor în organizarea atelierelor de instruire, precum și în desfășurarea campaniilor de informare, conștientizare și de sensibilizare a opiniei publice; este importantă sortarea deșeurilor și reciclarea gunoiului; de asemenea, îndeplinirea și respectarea prevederilor documentelor de politici privind protejarea resurselor naturale.
Tineretul este generația verdelui crud ! Misiunea actorilor sociali este să stimuleze entuziasmul tinerilor și tinerelor care implementează proiecte și colorează frumos, cu energia lor inepuizabilă viața localităților noastre, demonstrând originalitate, inovație și idei fresh!
Suntem profund recunoscători partenerilor consecvenţi: administrația raionului Ialoveni, A. O. ,,Eco-Răzeni”, Fundaţia Est-Europeană din Moldova din resursele Suediei, pentru generozitatea şi suportul substanțial acordat la desfăşurarea atelierului de instruire.
Pentru conformitate,
Victor Pletosu,
specialist principal în domeniul politicilor de tineret,
Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni