Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Ialoveni s-a convocat în ședință, în contextul Codului portocaliu de instabilitate atmosferică

15 septembrie 2024

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Ialoveni s-au convocat astăzi, 15 septembrie în ședință, pentru a analiza situația creată în localități, în urma instabilității atmosferice, manifestate prin căderea precipitațiilor abundente.

Conform analizei situației creată în urma precipitațiilor abundente din ultimele 24 de ore, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Ialoveni au aprobat Hotărârea nr. 06 „Cu privire la măsurile urgente pentru prevenirea și gestionarea situației de urgență în raionul Ialoveni”.

Astfel, a fost pusă sarcină comisiilor pentru situații excepționale locale ca să raporteze Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Ialoveni despre situația din teritoriu, în decurs de 48 de ore, și prezentarea actelor confirmative de stabilire a prejudiciilor, pentru a fi examinate de către Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Ialoveni și înaintate către Comisia  pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Totodată, comisiile pentru situații excepționale locale vor întreprinde măsuri urgente pentru curățarea și întreținerea albiei râurilor și canalelor de scurgere a apelor pluviale, vor asigura monitorizarea permanentă a nivelului de precipitații și a situației râurilor din zonele afectate, iar populația va fi informată în timp real cu privire la eventualele măsuri de evacuare.

Precizăm că, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis astăzi, 15 septembrie un nou Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică, valabil până la 16 septembrie, ora 5:00 pe întreg teritoriul țării. În intervalul menționat, pe arii extinse se prevăd ploi puternice însoțite de descărcări electrice, 50-60 l/m2. De asemenea, se vor semnala intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

În contextul ploilor căzute pe 14 septembrie și al celor prognozate astăzi, riscul de inundații continue crește, iar în anumite zone se poate intensifica, motiv pentru care conducerea raionului Ialoveni face apel în continuare către locuitorii raionului de a respecta cu strictețe recomandările autorităților centrale.

316 afișări