Consiliul raional Ialoveni a comemorat astăzi victimele deportărilor staliniste din anul 1949 în cadrul unui eveniment solemn

5 iulie 2024

Consiliul raional Ialoveni a comemorat astăzi victimele deportărilor staliniste în contextul aniversării a 75 de ani de la cel mai mare val al deportărilor organizate de regimul sovietic în noaptea de 5 spre 6 iulie, anul 1949, când 35 de mii de oameni din Republica Moldova au fost deportați și averea lor confiscată.

Evenimentul comemorativ a început cu un moment de reculegere, oficierea seviciului divin și depunerea de flori la Troița edificată în centrul orașului Ialoveni în amintirea celor deportați în Siberia.

La eveniment au participat administrația raionului Ialoveni – președinta Natalia Eremia, vicepreședintele Eugeniu Secrieru, primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, consilierii raionali și funcţionarii din cadrul Consiliului raional, serviciile publice desconcentrate, intelectualitatea, veteranii și reprezentanții Asociației foștilor deportați și deținuți politici.

În deschiderea evenimentului, Președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, a subliniat că, ,,Ziua de 6 iulie rămâne a fi un moment de doliu național și cinstirea memoriei victimelor deportărilor este o datorie sacră a societății, iar dorința tuturor este ca astfel de orori să nu se mai repete niciodată”. Doamna Președintă Natalia Eremia a remarcat faptul că, în semn de omagiu pentru sacrificiul celor deportați vom depune toate eforturile ca să contribuim la restaurarea Troiței din centrul orașului Ialoveni.

Manifestarea a continuat la Galeria colecțiilor ,,Petru Costin” a Consiliului raional, unde a avut loc prezentarea volumului reeditat ,,Rocada destinelor” de către autoarea Varvara-Valentina Corcodel, care a menționat că, a scris această carte dintr-un angajament moral și din durere pentru cele 38 de familii din s. Ulmu, duse în Siberii de gheață, iar mesajul cărții este despre valorile adevărate care au păstrat identitatea națională și dorința oamenilor de a munci.

Autoarea cărții ,,Istoria satului Costești”, Parascovia Carp a povestit cum a cercetat viața satului și a cules informații de la bătrâni și de la veterani, aflând diferite povestiri ale oamenilor din timpul foametei și din timpul deportărilor, din satul Costești fiind deporate 28 de familii, printre care și familia dumneaei.

Profesoara de istorie Tatiana Ungureanu de la Liceul Teoretic ,,Petre Ștefănucă”, Ialoveni a evidențiat faptul că, tânăra generație trebuie să cunoască faptul că, din Basarabia au fost deportate 13 mii de familii, din care făceau parte elita intelectuală și oamenii de valoare ai societății, în scopul organizării colectivizării forțate, iar cei care au supraviețuit au manifestat credință, curaj și demnitate.

Participanții au vizionat imagini video cu momente cumplite din viața de surghiun a moldovenilor condamnați la deportare, iar doamna Alexandra Jalbă a luat cuvântul din partea Asociației foștilor deportați și a povestit cu ochii în lacrimi despre cum i-a fost marcată copilăria de calvarul deportărilor.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poezie și cântece patriotice. Eleva Liceului Teoretic ,,Andrei Vartic”, Andreea Sula, a declamat ,,Balada deportaților” de Grigore Vieru, iar interpreta Amelia Garbuz a cântat în unison cu spectatorii ,,Cât trăim pe-acest pământ”.

340 afișări