Consiliul raional adresează sincere mulțumiri Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României pentru oportunitățile de dezvoltare pe care le oferă localităților din raionul Ialoveni

4 iulie 2024

Locuitorii din satul Văratic, raionul Ialoveni, vor avea în curând acces îmbunătățit la servicii de sanitație, datorită sprijinului financiar acordat de Guvernul României.

Prin Programul Național ,,Satul European”, ediția I, în localitatea Văratic este în derulare proiectul privind ”Construcția rețelelor de canalizare și a stațiilor de epurare a apelor uzate”.

Până în prezent, în cadrul acestui proiect, au fost construiți aproximativ 3,2 km de rețele de canalizare, o stație de epurare, precum și efectuate lucrări de instalare a rețelelor electrice pe o distanță de 700 de metri pentru alimentarea cu energie a stației de epurare. De asemenea, au fost executate lucrări de terasament pentru instalarea a două module la stația de epurare, destinată purificării apei.

Primarul localității, Iurie Chirman, spune că administrația publică locală s-a angajat să construiască aproximativ 7,39 km de rețele de canalizare și o stație de epurare a apelor uzate, fiind finalizate până în prezent aproximativ 80% din lucrările planificate. Compania responsabilă de executarea lucrărilor promite să dea în exploatare întregul sistem de canalizare cu stația de epurare până la sfârșitul lunii iulie.

„Acest proiect vine să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor din satul Văratic, schimbările fiind așteptate de zeci de ani. Suntem recunoscători atât Guvernului de la Chișinău cât și celui de la București, pentru sprijinul financiar acordat”, a adăugat primarul.

Implementarea proiectului va asigura accesul la sistemul centralizat de canalizare pentru 350 de gospodării (aproximativ 1246 de persoane), 10 agenți economici și pentru toate instituțiile publice din sat, inclusiv grădinița, gimnaziul, oficiul medicilor de familie, primăria, oficiul poștal, căminul cultural, biblioteca și biserica din localitate.

Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 9,6 milioane de lei, majoritatea cheltuielilor – 7,8 milioane de lei – fiind acoperite de către Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar Guvernul României a oferit aproximativ 1,8 milioane de lei sub formă de grant.

Precizăm că, în temeiul raportului de progres emis de către Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală, circa 7 din cele 33 de proiecte realizate cu sprijinul financiar al Guvernului României în cadrul Programului Național ,,Satul European” sunt în derulare.

24 afișări