SIMPOZIONUL ȘTIINȚIFICO-PRACTIC NAȚIONAL ,,IN MEMORIAM – FOLCLORISTUL PETRE V. ȘTEFĂNUCĂ – 117 ANI DE LA NAȘTERE”

20 noiembrie 2023

În scopul promovării și valorificării operei folcloristice şi etnografice a savantului martir Petre Ştefănucă în mediul tinerei generații, la 17 noiembrie 2023, în sala de festivități a Casei raionale de cultură ,,Andrei Ungureanu” din orașul Ialoveni, s-a desfășurat Simpozionul științifico-practic național: ,,In memoriam – folcloristul și etnograful Petre V. Ştefănucă – 117 ani de la naştere”, cu genericul: ,,Tradițiile etnofolclorice ale românilor din Basarabia – istorie și actualitate”.

Simpozionul consacrat etnologului Petre V. Ștefănucă a cuprins 2 compartimente: sesiunea de comunicări științifice și un spectacol de tradiții etnofolclorice, transpuse în scenă de colectivele artistice din localitățile raionului Ialoveni.

Un interes deosebit a prezentat expoziția de carte a Bibliotecii publice raionale „Petre Ștefănucă” din orașul Ialoveni, precum și a Bibliotecii publice „Spiridon Vangheli” din orașul Ialoveni, expoziție dedicată marelui folclorist Petre V. Ștefănucă.

Toți cei prezenți au admirat o inedită expoziție de pitorești costume tradiționale românești din zona etnografică și istorică a Moldovei – o expoziție etalată cu ostentație de Asociația ,,Șezătoarea-Ciocârlia” din satul Costești.

În cadrul sesiunii de comunicări despre valoarea științifică a cercetărilor folcloristice și etnografice ale profesorului Petre V. Ștefănucă, au participat:

Domnul Mihail Silistraru, Președintele raionului Ialoveni;

Domnul Sergiu Armașu, Primarul orașului Ialoveni;

Domnul Iulian Filip, Maestru în Arte, doctor în ştiinţe, Sectorul de folclor, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al USM;

Doamna Mariana Cocieru, doctor în ştiinţe, Sectorul de folclor, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al USM;

Doamna Vera Balan, director, Liceul Teoretic ,,Petre Ştefănucă” din orașul Ialoveni;

Doamna Valentina Plămădeală, director, Biblioteca publică raională ,,Petre Ştefănucă” din orașul Ialoveni;

Doamna Diana Roșca, creator de port tradițional, conducătoarea Asociației ,,Șezătoarea-Ciocârlia” din satul Costești;

Domnul Victor Pletosu, specialist principal în domeniul tineretului, Consiliul Raional Ialoveni.

Simpozionul a culminat cu un spectacol de tradiții și obiceiuri strămoșești – o adevărată revelație pentru publicul iubitor de frumos.

Ansamblul etnofolcloric ,,Datina”, Liceul Teoretic ,,Petre Ștefănucă” din or. Ialoveni, conducător artistic – doamna profesor Olga Timotin, au deschis evenimentul interpretând un repertoriu de cântece de petrecere.

Ansamblul etnofolcloric ,,Floare de cireș” de la Casa de cultură a comunei Ruseştii Noi, conducător artistic – domnul profesor Pavel Balaur, a interpretat jocuri și creații din folclorul copiilor, precum și jocul caprei în cadrul tradițiilor etnofolclorice de iarnă.

Ansamblul etnofolcloric ,,Țărăncuța”, de la Căminul cultural ,,Ion Inculeț” din comuna Răzeni, conducător artistic – doamna profesor Maria Puica, a prezentat tradițiile de nuntă, înscenând ,,Jocul gănii” la nuntă.

Ansamblul etnofolcloric ,,Țărăncuța”, de la Casa de cultură a satului Bardar, conducător artistic – doamna Galina Tonu, vicepreședinte al raionului Ialoveni, au interpretat un repertoriu de cântece folclorice de dragoste și dor.

Trupa de teatru popular ,,Moldovenii din Ialoveni”, regizor – doamna profesor Galina Castraveț, au jucat ingenios, un fragment – ,,Actul I” din spectacolul teatralizat ,,Testamentul” – o comedie şi scenariul scris de maestrul Gheorghe Urschi.

Înalte apreciere și recunoștința noastră pentru toți participanții la simpozion. Colectivele artistice care-au evoluat în cadrul programului au primit diplome și premii a câte 1500 lei, oferite de Consiliul Raional Ialoveni.

Adresăm sincere mulțumiri instituțiilor partenere pentru contribuția substanțială la buna organizare și desfășurare a Simpozionului științifico-practic național: ,,In memoriam – folcloristul și etnograful Petre V. Ştefănucă – 117 ani de la naştere”, cu genericul: ,,Tradițiile etnofolclorice ale românilor din Basarabia – istorie și actualitate”:

Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al USM;

Consiliul Raional Ialoveni și administrația raionului;

Secția cultură Ialoveni;

Primăria orașului Ialoveni;

Liceul Teoretic ,,Petre Ştefănucă” din orașul Ialoveni;

Biblioteca publică raională ,,Petre Ştefănucă” din orașul Ialoveni;

Casa raională de cultură ,,Andrei Ungureanu” din orașul Ialoveni.

În contextul împlinirii a 117 ani de la nașterea ilustrului savant etnolog și folclorist Petre V. Ștefănucă, considerăm că numele său trebuie să fie și mai mult prețuit, deoarece ne revine misiunea de a evoca, meritele sale științifice, de a-i cunoaște viața și opera, de a-l omagia prin cercetarea studiilor sale folcloristice, de a-i comemora destinul său dramatic, fiindcă, personalitatea sa artistică impunătoare ne este un model de viaţă, credinţă şi de închinare neamului românesc.

255 afișări