FESTIVITATEA CONSACRATĂ ANIVERSĂRII A 104 ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU PATRIA – MAMĂ ROMÂNIA

29 martie 2022

La 27 martie 1918, prin votul înălțător al Sfatului Țării de la Chișinău, prin reprezentanții de seamă și de frunte ai Basarabiei, a fost proclamată Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă-România, de-a pururi și pentru totdeauna !

În scopul consemnării acestui eveniment remarcabil din istoria neamului nostru, Consiliul raional Ialoveni, Secția cultură Ialoveni și Primăria orașului Ialoveni, au organizat Festivitatea consacrată aniversării a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă România.

Evenimentul a început cu o masă rotundă despre proiectele transfrontaliere implementate în localitățile raionului Ialoveni cu suportul autorităților statului român, la care au participat partenerii pentru dezvoltare din județele României înfrățite cu raionul Ialoveni, precum și oficialități din Republica Moldova.

Administrația raionului Ialoveni în frunte cu domnul președinte Mihail Silistraru a mulțumit tuturor oaspeților prezenți pentru parteneriatul durabil în realizarea proiectelor ce asigură bunăstarea localităților raionului.

Echipa de deputați în Parlamentul Republicii Moldova: domnul Petru Frunze, distinsa doamnă Veronica Roșca și distinsa doamnă profesor Marcela Adam;

Echipa de senatori și reprezentanți din Senatul României, în frunte cu domnul senator Cătălin Daniel Fenechiu;

Delegația de oaspeți din județul Iași, în frunte cu domnul Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași;

Delegația de oaspeți de la Consiliul Județean Alba, în frunte cu domnul Vasile Bumbu, secretar general al județului Alba;

Delegația de oaspeți din municipiul Buzău, în frunte cu domnul Constantin Toma, primarul municipiului Buzău;

Delegația de oaspeți din județul Ilfov, în frunte cu domnul Richard Daniel Simioniuc;

De la Cancelaria de Stat a Republicii Moldova ne-a onorat cu prezența domnul Ion Ciumac, șef, Oficiul Teritorial Chișinău și domnul Elic Dlujanschi, Reprezentantul Guvernului Republicii Moldova în teritoriul raionului Ialoveni;

Delegația de oaspeți de la Consiliul raional Criuleni, în frunte cu Domnul Pavel Spînu, Președintele raionului Criuleni;

Delegația de oaspeți de la Consiliul raional Strășeni, împreună cu formațiile artistice ,,Baștina” și ,,Ștefan Vodă”.

Ne-au onorat cu prezența oaspeții: maestrul Vasile Iovu, Artist al Poporului, publicistul Nicolae Schițco, Om Emerit și domnul Anatolie Dimitriu, manager de proiecte și programe transfrontaliere pentru raionul Ialoveni.

De asemenea, la eveniment au participat consilierii raionali din Consiliul raional Ialoveni, primarii localităților raionului Ialoveni, secțiile și direcțiile de specialitate ale Consiliului raional împreună cu reprezentanții serviciilor desconcentrate în teritoriul raionului.

Expresie a recunoștinței și a memoriei istorice, a urmat ceremonia depunerii coroanelor de flori la monumentul Regelui Ferdinand I, Întregitorul României, la monumentul Domnitorului Alexandru cel Bun din scuarul Consiliului raional, precum și la Troița ostașilor români din Parcul ,,Sfatul Țării”.

În paradă de sărbătoare, oficialitățile și întreaga adunare, au defilat pe strada centrală spre Casa raională de cultură ,,Andrei Ungureanu”, în acompaniamentul Orchestrei raionale de fanfară Ialoveni, iar liceenii din instituțiile de învățământ ,,Andrei Vartic” și ,,Petre Ștefănucă” au întins cu mândrie un drapel tricolor imens.

Conform tradiției străbune, pe pragul casei de cultură administrația raionului Ialoveni a întâmpinat oaspeții de onoare cu pâine și sare, iar corul de copii ,,Albinuțele” al Școlii de Arte Ialoveni a interpretat cântece de unire.

În holul casei de cultură oaspeții au admirat expoziția de fotografii ,,Istoria Basarabiei și a Chișinăului”, amenajată de domnul Petru Costin, precum și expoziția amenajată de Biblioteca publică raională ,,Petre Ștefănucă”, Ialoveni.

În deschiderea festivității solemne, spectatorii au onorat drapele istorice ale Moldovei, etalate de studenții Academiei Militare ,,Alexandru cel Bun”, din Colecția Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova, din Galeria colecțiilor ,,Petru Costin” a Consiliului raional Ialoveni și din colecția Agenției pentru Știință și Istorie Militară a Ministerului Apărării.

La această aniversare istorică, Orchestra raională de fanfară Ialoveni a intonat Imnul de Stat al Republicii Moldova și Imnul Național al României, iar, în mesajele dumnealor, distinsele oficialități, au accentuat că, unirea între oameni este puterea într-o țară mare și dezvoltată, deoarece unirea înseamnă cultivarea unității naționale a românilor !

Sărbătoarea a culminat cu spectacolul muzical: ,,Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română!” susținut de formațiile artistice și soliștii noștri preferați, care au încântat publicul cu un regal de cântece patriotice, istorice și dansuri populare.

Pe scena vieții culturale a raionului, în programul de concert au evoluat:

Orchestra Raională de Fanfară Ialoveni, dirijor – maestrul Grigore Vîrlan și solistul Anatol Chiaburu;

Ansamblul etnofolcloric ,,Haiducii”, Casa raională de cultură ,,Andrei Ungureanu”, Ialoveni, conducător artistic, domnul profesor Gheorghe Matei și declamatorul Tudor Grigoriță;

Maestrul Vasile Iovu, profesor universitar, Artist al Poporului;

Ansamblul de dansuri populare ,,Baștina”, Casa raională de cultură Strășeni, conducător artistic, doamna Cristina Croitor, maestru coregraf, domnul Maxim Bîrsan;

Ansamblul etnofolcloric ,,Ialoveneanca”, al Primăriei orașului Ialoveni, conducător artistic, maestrul Grigore Vîrlan;

Ansamblul etnofolcloric ,,Ștefan Vodă”, Casa raională de cultură Strășeni, staroste și cobzar, maestrul Tudor Ungureanu, Artist al Poporului;

Interpreții Mihaela Andrei și Valentin Butucel, soliști ai Orchestrei raionale de muzică populară ,,Porumbița”.

Gama manifestărilor consacrate acestei sărbători naționale a continuat cu inaugurarea Centrului expozițional ,,Galeria colecțiilor Petru Costin” a Consiliului raional Ialoveni, cu suportul Consiliului Județean Alba.

414 afișări