ATELIERUL DE EVALUARE ȘI PLANIFICARE A ACTIVITĂȚILOR PROGRAMULUI ,,FONDUL PENTRU TINERI IALOVENI”

24 decembrie 2020

În perioada 19 – 20 decembrie 2020, la Hotelul ,,Stejăriș” s-a desfășurat atelierul de totalizare a rezultatelor obținute în anul 2020 și de planificare a activităților Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni pentru anul 2021, cu participarea activă a membrilor echipei și a partenerilor programului.

La eveniment ne-au onorat cu prezenţa lor şi cu frumoase mesaje de felicitare partenerii Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”: distinsa doamnă profesor Galina TONU, vicepreşedintele raionului Ialoveni și domnul Sergiu GURĂU, director executiv al A. O. ,,Eco-Răzeni”, care au evidențiat următoarele rezultate performante:

  1. În runda a XX-a de granturi mici pentru tineri desfășurată în primăvara – vara anului 2020, s-au implementat 28 de proiecte de dezvoltare comunitară ale grupurilor de iniţiativă civică şi ale consiliilor locale de tineret din 19 localităţi ale raionului, cu suportul financiar de 180 000 lei al Consiliului Raional Ialoveni și 35 500 lei, al Fundației Est-Europene din Moldova;
  2. În cadrul Concursului planurilor de afaceri ale tinerilor, Ediția a II-a, desfășurat în toamna anului 2020, au obținut suport financiar 4 planuri de afaceri ale celor 4 echipe finaliste din 4 localităţi. Contribuția financiară oferită de Consiliului Raional Ialoveni este în valoare de 100 000 lei și 20 000 lei este suportul Fundației Est-Europene din Moldova;
  3. În runda a XXI-a de granturi mici pentru tineri desfășurată în perioada octombrie – decembrie 2020, s-au implementat 19 proiecte de dezvoltare comunitară ale grupurilor de iniţiativă civică şi ale consiliilor locale de tineret din 15 localităţi ale raionului, cu suportul financiar de 103 000 lei al Consiliului Raional Ialoveni.

În semn de înaltă apreciere pentru perseverența de a călăuzi consiliile locale ale tinerilor și grupurile de inițiativă civică în implementarea cu succes a proiectelor pe parcursul anului 2020, administrația raionului Ialoveni și A. O. ,,Eco-Răzeni” au decernat membrilor echipei Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, certificate de competențe, diplomă de laureat, trofeul excelenţei civice cu titlul ,,Cea mai consolidată echipă de tineri a anului 2020” și premiul în valoare de 1000 lei.

Prin jocuri energizante, interactive şi activităţi de educaţie non-formală participanții și-au prezentat, într-un mod cât mai original şi ingenios, motivația sa de a fi membru al programului, au enumerat cuvintele-cheie – principiile ce definesc identitatea programului, și au fost antrenați în exerciţii de consolidare a spiritului echipă.

Agenda atelierului a cuprins subiectele discutate și analizate minuțios:

  1. Concursul de selectare a noilor membri ai programului, la începutul anului 2021;
  2. Calendarul Rundei a XXI – a de granturi mici, în primăvara anului 2021 – o rundă destinată acordării suportului financiar pentru buna organizare a alegerilor pentru consiliile locale ale tinerilor;
  3. Concursul ideilor și planurilor de afaceri ale tinerilor, ce va fi lansat în vara anului 2021, în cadrul Programului ,,Fondul de Susținere a Antreprenoriatului pentru Tineri Ialoveni”;
  4. Calendarul Rundei a XXII – a de granturi mici, ce se va desfășura în toamna anului 2021.

La finele lucrărilor atelierului, membrii fondului au prezentat propuneri constructive pentru dezvoltarea programului:

  1. Să fie consolidată comunicarea și conlucrarea între echipele de proiect și curatorii lor – membri ai fondului, ca proiectele să fie implementate în timp util, iar cel mai implicat curator să fie apreciat cu titlul ,,Cel mai activ curator de proiecte al anului”;
  2. Să fie creată o platformă online – digitalizarea programului de granturi mici ca să devină mai atractiv pentru tinerii doritori de a elabora și realiza proiecte. Spre exemplu, harta interactivă a programului cu localitățile raionului Ialoveni. Accesând fiecare localitate, vor fi prezentate proiectele tinerilor, iar proiectele de succes vor fi marcate cu steluțe.
  3. Să fie realizate pod-casturi conform etapelor: instruirea membrilor fondului de către un expert; procurarea aparatajul necesar / tehnica și amenajarea spațiului adecvat; selectarea subiectelor / temelor pentru discuție – focusare pe realizarea proiectelor reușite în cadrul rundelor de granturi; identificarea invitaților speciali și a publicului-țintă; pregătirea moderatorilor; înregistrarea pod-castului și digitalizarea – promovarea pe social-media.

Participanții au definit că pod-castul este o discuție cu atmosferă relaxantă, interviu în stil radio, cu durata de la 10 minute până la 2 – 3 ore, pe baza unui subiect, între 2 sau mai multe persoane, preînregistrată pentru a fi asculată și descărcată oricând, accesibilă on-line ca o bibliotecă de fișiere în format video / audio, distribuite pe internet (social media) destinate grupului-țintă și publicului larg.

Suntem profund recunoscători partenerilor consecvenţi: administrația raionului Ialoveni, A. O. ,,Eco-Răzeni” şi Fundaţia Est-Europeană din Moldova pentru generozitatea şi suportul substanțial acordat la desfăşurarea evenimentului.

Tinerilor activi și cutezători le dorim mult succes !!!

Pentru conformitate,

                                                                   Victor PLETOSU,

                                            specialist principal în domeniul politicilor de tineret,

                                              Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni

483 afișări