ATELIERUL DE INSTRUIRE PENTRU TINERI: ,,COMUNICARE EFICIENTĂ ȘI LUCRUL ÎN ECHIPĂ”

7 decembrie 2020

În contextul implementării proiectului regional ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, la 28 noiembrie și 05 decembrie 2020, în format online, pe platforma Zoom, și-a desfășurat lucrările atelierul de instruire ,,Cu tinerii despre democrația participativă”, la tematica ,,Comunicarea eficientă și lucrul în echipă”, organizat pentru tinerii activi de către A. O. ,,Eco-Răzeni” și administrația raionului Ialoveni. La instruire au participat activ circa 17 reprezentanți ai consiliilor locale de tineret din 13 localități ale raionului: Ialoveni, Răzeni, Costești, Țipala, Mileștii Mici, Dănceni, Cărbuna, Horești, Molești, Ulmu, Hansca, Sociteni și Zîmbreni.

Participanții au menționat că administrația raionului Ialoveni și Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni” asigură susținerea și continuitatea mecanismelor de participare a tinerilor la viața publică: Programul ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, Programul ,,Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni” și Programul de asistență pentru consolidarea și dezvoltarea rețelei consiliilor locale ale tinerilor. La aceste instrumente de susținere este relevantă și voința tinerilor.

Domnul Sergiu Gurău, director executiv al A. O. ,,Eco-Răzeni” a felicitat tinerii cu prilejul sărbătorii ,,Ziua Internațională a Voluntariatului” și a transmis un mesaj de mulțumire în adresa partenerilor și donatorilor proiectului.

Moderatoarea atelierului – doamna Mariana Buruiană, expert al Fundației Est-Europene din Moldova, împreună cu tinerii consilieri, au definit că democrația participativă, activismul civic și voluntariatul contribuie substanțial la bunăstarea comunității și are un impact major în viitor. Un imperativ al timpului actual este dezvoltarea serviciilor de instruire pentru tineri, deoarece participarea sporită a tinerilor asigură dezvoltarea comunităților.

Participanții au conturat identitatea unei echipe de tineri consilieri. O echipă formală sau informală reprezintă un grup de oameni, în frunte cu un lider ales, care lucrează împreună și împărtășesc același scop comun, care acționează în mod unitar și se susțin reciproc, care comunică și colaborează cu actorii din comunitate pentru rezolvarea unor sarcini concrete. Prin urmare, esența unui consiliu local al tinerilor este de a contribui la dezvoltarea comunității și de a crea oportunități de participare și de integrare pentru toate categoriile de tineri. Deciziile corecte se iau în echipă, și dau rezultate, dacă fiecare membru își aduce contribuția.

În cadrul a cinci focus-grupuri, participanții și-au împărtășit experiența lor în cadrul activității consiliilor locale ale tinerilor, enumerând principiile muncii în echipă: colaborarea este cheia; lucrul cu oamenii – ascultarea activă, comunicarea eficientă și deschisă, încrederea și respectul reciproc; coordonarea și distribuirea clară a responsabilităților; motivarea tinerilor – dacă ofer munca mea voluntară eu aștept, în schimb, recunoașterea meritelor; gestionarea emoțiilor și retorica în public; activitatea interesantă și distractivă; răbdarea și misiunea îndeplinită – atingerea scopului și obiectivelor, pentru că fiecare membru al echipei este important și valoros, dar un singur om nu poate face cât o echipă.

Tinerii consilieri au conștietizat de ce trebuie să lucrăm în chipă și cum ne ajută acest lucru la rezultatul final. Trebuie să diseminăm bunele practici; să conversăm; să ne împrietenim, inclusiv, pe rețelele sociale; să ne ascultăm și respectăm părerile; să comunicăm eficient și cu empatie; să oferim sprijin, atunci când este nevoie, din inițiativa noastră; să distribuim clar rolurile între membrii echipei; să venim cu idei și sugestii noi; să ne implicăm activ pentru a asigura funcționarea echipei.

Care sunt etapele de constituire a unei echipe ?

  1. Formarea – membrii fac cunoștință, descoperă unul la altul lucrurile pe care le au în comun și stabilesc ce rol joacă fiecare membru al echipei.
  2. Furtuna – apar conflictele între membrii echipei, fiecare demonstrându-și poziția sa.
  3. Stabilizarea – acum, liderul are un rol important de a lua măsurile necesare, ferme și transparente de a gestiona situația. Aruncăm conflictele la gunoi.
  4. Performanța – în echipă se lucrează în mod unitar și eficient pentru atingerea scopului comun.

Astfel, participanții, în cadrul a patru focus-grupuri, au fost antrenați într-un exercițiu de a analiza etapele creării echipei lor în cadrul consiliului local al tinerilor povestind următoarele situații.

– avem de spălat atitudinea persoanelor mai puțin responsabile, încăpăținarea și ambiția lor, problemele, supărările, certurile, etc.
– avem de afișat pe sfoară receptivitatea membrilor echipei consolidate, proiectele de succes și evenimentele publice, parteneriatele cu actorii din comunitate, promovarea celor mai activi tineri pentru talentul lor organizatoric, etc.
– nu avem ce arunca la gunoi, dar reciclăm ineficiența și neînțelegerile ce duc la deteriorarea relațiilor de colaborare, deoarece, mai puțin gunoi, mai bine pentru mediu !

Potrivit teoreticianului britanic Meredith Belbin, în cadrul unei echipe sunt evidențiate 9 tipuri de roluri:

  1. Coordonatorul – care este obiectiv și stabilește prioritățile, programele și obiectivele;
  2. Formatorul – care este plin de energie, motivat, competitiv, cu simț practic, având ultimul cuvânt de spus în implementarea proiectelor.
  3. Generatorul de idei – care este întotdeauna creativ, original, inovativ, ingenios, oferă idei, sugestii și soluții la orice problemă.
  4. Analistul – care este serios și prudent, rațional, gândește, analizează logic și imparțial, apoi acționează. Este o fire critică și analitică.
  5. Implementatorul – este o fire practică, independentă, demnă de încredere, care transformă deciziile în acțiuni pozitive și contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor.
  6. Evaluatorul – este eficient în comunicare și negociere, insuflă entuziasm colegilor; este diplomat și cunoscător de informații din exterior; este persoana de legătură cu alte departamente.
  7. Coechipierul – este sociabil și flexibil; contribuie la unitatea și continuitatea echipei și aplanează conflictele.
  8. Finalizatorul – este migălos, cu delicatețe și acuratețe; asigură că totul se desfășoară conform planului și se implementează conform buchiei legii.
  9. Expertul – este dedicat muncii în echipă; contribuie la formarea aptitudinilor, abilităților, cunoștințelor și competențelor membrilor echipei. Se aventurează în activități, doar dacă este siguranța că sunt disponibile capacitățile și resursele necesare.

Deoarece, în cadrul unei echipe ne descoperim potențialul și talentul, participanții repartizați în patru focus-grupuri, au analizat, după această paradigmă, ce roluri importante joacă membrii unui consiliu local al tinerilor. Totodată, au evidențiat ce roluri lipsesc, sau dacă sunt membri care își asumă mai multe roluri, și dacă reușesc să le exercite.

Avantajele muncii în echipă. Funcționarea echipei se bazează pe comunicarea între membri, care provin din medii diferite. Lucrând în echipă, tinerii învață să interacționeze cu diferiți oameni și să gestioneze diferite conversații și situații, fapt ce le va ajuta pentru viitoarele interacțiuni în viața de zi cu zi. În echipă se realizează analiza problemei din mai multe perspective și sunt identificate cele mai bune soluții pentru rezolvare.

Prin comunicare în echipă noi transmitem idei, energii, emoții, sentimente, împărtășirea experiențelor și aplanarea conflictelor, deoarece, potrivit lui John Dewey, comunicarea este un mod de existență al comunității. Chiar și poziția corpului, tot comunicare este.

Despre menținerea unei echipe consolidate remarcăm că este misiunea liderului de-a seta atmosfera de lucru sau de sărbătoare, de-a asigura coeziunea grupului, stabilirea regulilor de comunicare și construirea relațiilor de colaborare, pentru ca să nu fim destrămați în bisericuțe mici, dar să fim într-o catedrală mare.

Pentru ca în cadrul echipei să domine o comunicare asertivă și eficientă sunt necesare a fi stabilite și respectate reguli de aur, chiar și în cazul comunicării externe, de masă: contează ce spui și modul cum spui, prin mesaje scrise, vorbite, vizuale; partenerii contribuie la proiectele noastre dacă le solicităm ceva concret, dar să nu uităm că ei așteaptă recunoștință; la discuții participă toți membrii echipei; ascultarea activă și negocierea în cadrul dezbaterilor pentru luarea deciziilor; colaborare nu competiție și acces liber la informație.

Prin urmare, organizatorii au decis că vor vizita în perioada 14 – 17 decembrie 2020, grupurile de inițiativă civică și consiliile locale ale tinerilor care desfășoară proiecte, pentru a analiza și aprecia rezultatele performante ale muncii lor de echipă.

Atelierul de instruire ,,Cu tinerii despre democrația participativă”, la tematica ,,Comunicarea eficientă și lucrul în echipă”, s-a desfășurat în cadrul proiectului regional ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, implementat de Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni” în parteneriat cu administrația raionului Ialoveni, în contextul Programului de granturi ,,Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Programul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul programului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Pentru conformitate,

Victor Pletosu,

specialist principal în domeniul politicilor de tineret,

Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni

398 afișări