GALA BUNELOR PRACTICI ,,INSTRUMENTE DE PARTICIPARE A TINERILOR LA DEZVOLTAREA DURABILĂ A COMUNITĂŢII”, EDIŢIA X

26 august 2020

În scopul celebrării rezultatelor performante ale celor 28 proiecte din cele 19 localităţi ale raionului Ialoveni, implementate în perioada 22 iunie – 25 august 2020,  în cadrul Rundei a XX – a de granturi mici a Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, la 20 august 2020, în incinta Centrului de Sprijinire a Mediului de Afaceri Transfrontaliere – Training, Expoziţii şi Simpozioane, loc pitoresc în Pădurea Ruseştii Noi, s-a desfăşurat Gala Bunelor Practici ,,Instrumente de participare a tinerilor la dezvoltarea durabilă a comunităţii”, Ediţia X, organizată de Consiliul Raional Ialoveni, A. O. ,,Eco-Răzeni” şi Fundaţia Est-Europeană din Moldova.

La eveniment ne-au onorat cu prezenţa sa și cu frumoase mesaje de felicitare, actorii de calibru pentru dezvoltarea politicilor de tineret: domnul Mihail SILISTRARU, preşedintele raionului Ialoveni; domnul Petru FRUNZE, deputat în Parlamentul Republicii Moldova; distinsa doamnă profesor Galina TONU, vicepreședintele raionului Ialoveni; doamna Victoria MARIAN-BOGOS, vicepreședintă a raionului Ialoveni; domnul Andrei EREMIA, vicepreședintele raionului Ialoveni și domnul Sergiu GURĂU, director executiv, Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni”. Aceste personalităţi notorii ale vieţii publice au remarcat meritele deosebite, dedicația și implicarea activă de care dau dovadă tinerii bravi și inteligenți, prin participarea la procesul de luare a deciziilor și realizarea proiectelor, în parteneriat cu autoritățile administrației publice locale.

Gala Bunelor Practici a cuprins Concursul ,,Topul Proiectelor de Succes”, care s-a desfăşurat în 5 ateliere de lucru. Menționăm că, cele 28 de consilii locale de tineret și grupuri de iniţiativă civică au concurat în cadrul atelierelor demonstrând rezultatele proiectelor implementate şi activităţile realizate, pe parcursul vizitelor de monitorizare și evaluare a proiectelor, efectuate de membrii comisiei de jurizare în perioada 12, 13 și 14 august 2020, în cele 19 localități ale raionului. Astfel, cele 28 de echipe au prezentat proiecte ce întrunesc criteriile: inovaţie şi originalitate, continuitate şi durabilitate, impactul şi beneficiul adus comunităţii, replicabilitate, eficienţă, utilizarea raţională a resurselor, participare şi parteneriate cu diferiţi actori sociali.

După o amplă analiză a proiectelor prezentate, comisia specială a desemnat laureaţii Concursului ,,Topul Proiectelor de Succes”.

Atelierul I  Rolul educaţiei non-formale în dezvoltarea capacităţilor şi competenţelor tinerilor:

  1. Grupul de inițiativă civică “Intelectualii”, din Costești, lider – Ion Mereacre, mentor – Ion Scutaru, a implementat proiectul nr. 478 “Gândește global și acționează local”; fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Costești.
  2. Consiliul elevilor al L. T. Horești, lider – Lavinia Cigoreanu, mentor – Tatiana Guja, a implementat proiectul nr. 494 “Parcare pentru biciclete”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Horești.
  3. Consiliul Local al Tinerilor Răzeni, lider – Gheorghe Munteanu, a implementat proiectul nr. 496 “O lume fără Instagram”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Răzeni.
  4. Consiliul Local al Tinerilor Sociteni, lider – Gabriela Romanciuc, mentor – Alexandra Moldovanu, a implementat proiectul nr. 501 “Dăruiește un zâmbet!”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Sociteni.
  5. Consiliul Raional al Tinerilor Ialoveni, lider – Victoria Romanciuc, mentor – Maria Codreanu, a implementat proiectul nr. 503 “Toate drumurile duc spre CRT Park”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe și premiul de 500 lei. În acest sens, administrația raionului Ialoveni le-a oferit un spațiu în sediul Consiliului raional pentru buna funcționare a rețelei consiliilor locale de tineret din raionul Ialoveni.
  6. Consiliul Local al Tinerilor Hansca, lider – Carolina Lungu, mentor – Iulia Cernei, a implementat cu succes proiectul major nr. 487 “Generația care poate produce schimbarea și știe cum”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de trofeul excelenței civice, diploma de laureat, florile recunoștinței, certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Hansca.

Atelierul II  Implicarea tinerilor în acţiuni de protecţie a mediului şi de promovare a educaţiei ecologice:

  1. Grupul de inițiativă civică “Pro Young”, Ulmu, lider – Daniela Guțu, mentor – Veronica Bîrcă, a implementat proiectul nr. 473 “Ecologia – primul pas spre sănătate”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Ulmu.
  2. Consiliul Local al Tinerilor Hansca, lider – Laura Samatios, mentor – Maria Levinte, a implementat proiectul nr. 481 “Salubrizăm, amenajăm și menținem”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe și premiul de 500 lei.
  3. Consiliul Local al Tinerilor Horodca, lider – Dumitrița Gheorghiu, mentor – Ecaterina Ursu, a implementat proiectul nr. 492 “Amenajarea străzii centrale cu tomberoane”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei, și diplomă de gratitudine Primăriei Horodca.
  4. Grupul de inițiativă civică “Eco-Team”, Suruceni, lider – Laura Șoimu, mentor – Alexandru Vremea, a implementat proiectul nr. 502 “Eco Mood”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Suruceni.
  5. Grupul de inițiativă civică “Împreună spre viitor”, Suruceni, lider – Arina Bodișteanu, mentor – Nadejda Blăniță, a implementat cu succes proiectul major nr. 474 “Suruceni – undă verde pentru biciclete”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de trofeul excelenței civice, diploma de laureat, florile recunoștinței, certificate de competențe și premiul de 500 lei.

Atelierul III Accesul facilitat al tinerilor la activităţi cultural-artistice şi de petrecere a timpului liber:

  1. Consiliul Local al Tinerilor Cigîrleni, lider – Elena Josu, mentor – Diana Josu-Braniște, a implementat proiectul nr. 469 “O lume virtuală”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Cigîrleni.
  2. Consiliul Local al Tinerilor Ruseștii Noi, lider – Mellissa Dulgheru, a implementat proiectul nr. 468 “Strong. Fit. Beatiful”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Ruseștii Noi.
  3. Grupul de inițiativă civică “MAMI – mame ambițioase, moderne și implicate”, Mileștii Noi, Răzeni, lider – Elena Cujbă, a implementat proiectul nr. 493 “Leagănul copilăriei, Ediția II”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe și premiul de 500 lei.
  4. Consiliul Elevilor al L. T. “Aurel David”, Bardar, lider – Cristian Bogos, mentor – Ala Plugaru, a implementat proiectul nr. 497 “Dotați și activi”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Bardar.
  5. Consiliul Local al Tinerilor Puhoi, lider – Iana Soltan, mentor – Angela Reuleț, a implementat proiectul nr. 505 “Tinerii în acțiune”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Puhoi.
  6. Consiliul Local al Tinerilor Răzeni, lider – Diana Crețu, a implementat cu succes proiectul major nr. 480 “Un parc altfel”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de trofeul excelenței civice, diploma de laureat, florile recunoștinței, certificate de competențe și premiul de 500 lei.

Atelierul IV Participarea tinerilor la viaţa publică şi promovarea cetăţeniei inteligente şi active:

  1. Grupul de inițiativă civică “Retorică și voluntariat”, Costești, lider – Ion Mereacre, mentor – Ion Scutaru, a implementat proiectul nr. 476 “Teren de joacă pentru copii”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe și premiul de 500 lei.
  2. Consiliul Local al Tinerilor Bardar, lider – Alina Luchița, mentor – Ruxanda Braga, a implementat proiectul nr. 488 “O privire – un pas spre salvare”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe și premiul de 500 lei.
  3. Consiliul Local al Tinerilor Ialoveni, lider – Victoria Ceban, a implementat proiectul nr. 490 “Ne informăm și acționăm”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Ialoveni.
  4. Consiliul Local al Tinerilor Suruceni, lider – Andreea-Gabriela Lungu, mentor – Alexandru Vremea, a implementat proiectul nr. 499 “Echipă unită – succes garantat”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe și premiul de 500 lei.
  5. Grupul de inițiativă civică “Împreună pentru un sat mai prosper”, Dănceni, lider – Daniela Popov, mentor – Mariana Ursu, a implementat cu succes proiectul major nr. 472 “Reparația îngrădirii stadionului artificial de minifotbal Dănceni”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de trofeul excelenței civice, diploma de laureat, florile recunoștinței, diplomă de gratitudine Primăriei Dănceni, certificate de competențe și premiul de 500 lei.

Atelierul V Dezvoltarea instrumentelor de informare şi instruire pentru tineri:

  1. Grupul de inițiativă civică “GOLD”, Văsieni, lider – Mihaela Plugaru, mentor – Igor Bodean, a implementat proiectul nr. 465 “Tineri implicați – viitor prosper, Ediția III”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Văsieni.
  2. Grupul de voluntari “#BiblioOstașiiLecturii”, Molești, lider – Victoria Curocichin, mentor – Tamara Ceban, a implementat proiectul nr. 466 “Totul începe de la o bibliotecă organizată”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Molești.
  3. Consiliul Local al Tinerilor Horești, lider – Valeria Racoveț, mentor – Denis Avram, a implementat proiectul nr. 479 “O sală dotată – o societate informată”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe și premiul de 500 lei.
  4. Consiliul Local al Tinerilor Țipala, lider – Mădălina Groza, mentor – Maria Ghețiu, a implementat proiectul nr. 500 “Pilonul înțelepciunii”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe, premiul de 500 lei și diplomă de gratitudine Primăriei Țipala.
  5. Grupul de inițiativă civică “Be the Future”, Răzeni, lider – Valentina Scrob, mentor – Natalia Răileanu, a implementat proiectul nr. 504 “Citim împreună”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de certificate de competențe și premiul de 500 lei.
  6. Consiliul Local al Tinerilor Zîmbreni, lider – Mădălina Malcoci, mentor – Alexandra Pînzaru, a implementat cu succes proiectul major nr. 486 “Ungherașul ZUNEA”, fapt pentru care s-a învrednicit, după merit, de trofeul excelenței civice, diploma de laureat, florile recunoștinței, diplomă de gratitudine Primăriei Zîmbreni, certificate de competențe și premiul de 500 lei.

Atmosfera de sărbătoare a fost nuanțată de tânăra artistă, Sâniţa Eudochia-Dumitriţa, înzestrată cu o voce pătrunsă de farmec ne-a adus în dar melosul folcloric din locuri pitorești.

În contextul aniversării a 10 ani de activitate ai Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, liderii și mentorii celor 28 de echipe de proiect, împreună cu primarii celor 19 localități, au fost felicitați și premiați de partenerii Programului raional ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, care le-au adus în dar și câte un banner cu suport pentru promovarea activităților de tineret. Grație administrației raionului Ialoveni, Fundaţiei Est-Europene din Moldova şi A. O. ,,Eco-Răzeni”, cei 50 participanți au beneficiat de o adevărată gală a performanțelor, deoarece, tradiția de a desfășura runde de granturi pentru tineri generează o performanță uimitoare în dezvoltarea politicilor de tineret.

Tinerilor activi și cutezători le dorim mult succes !!!

 

Pentru conformitate,

Victor Pletosu,

specialist principal în domeniul politicilor de tineret,

Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni

133 afișări