AOFM Ialoveni – seminar informativ cu tema: „Traficul de fiinţe umane – crimă a umanităţii. Informează-te, nu cădea pradă!”
23 octombrie 2018
Recent, în contextul marcării la 18 octombrie a Zilei Europene de luptă împotriva traficului de fiinţe umane şi Campaniei naţionale „Săptămâna de luptă împotriva traficului de fiinţe umane”, Direcţia raională Ialoveni Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei în parteneriat cu Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni şi Biroul de Probaţiune Ialoveni, a organizat un seminar informativ cu tema: „Traficul de fiinţe umane – crimă a umanităţii. Informează-te, nu cădea pradă!”.
La eveniment au fost invitate persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, asistenţi sociali, persoane care se află la evidenţa Biroului de Probaţiune, tineri în vârstă de 16 -29 de ani, funcţionari din cadrul administraţiei publice raionale şi locale, poliţişti de sector.
Un cuvânt de salut a avut Margarita Tonu, şefa Direcţiei raionale Ialoveni Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, care a menţionat faptul că un rol deosebit în prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane îl au asistenţii sociali şi poliţiştii de sector, aceştia cunoscând cel mai bine situaţia în localităţile lor şi având posibilităţi de a informa populaţia despre riscurile şi consecinţele ce pot apărea în cazul apelării la traficanţii de fiinţe umane şi prietenia cu persoane dubioase.
Organizatorii seminarului i-au avut în calitate de oaspeţi pe Andrei Nastase – reprezentant al Centrului Republican pentru Combaterea Traficului de Persoane şi Liuba Todică – reprezentantă a Centrului Republican de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potenţialelor Victime ale Traficului de Fiinţe Umane, care au elucidat în rapoartele lor aspecte ale legislaţiei privind traficul de fiinţe umane. Astfel, vorbitorii au menţionat că, traficul de fiinţe umane este recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, cu sau fără consimţământul acestora, prin ameninţare cu forţa sau prin folosirea forţei ori a unor alte mijloace de constrângere, prin răpire, fraudă, înşelăciune, abuz de putere sau de situaţie de vulnerabilitate, ori prin darea sau primirea de bani ori de beneficii de orice gen pentru a obţine consimţământul unei persoane care deţine controlul asupra unei alte persoane, în scopul exploatării acesteia. Victime ale traficului pot fi femei, bărbaţi sau copii care pot fi exploataţi în scopuri sexuale, de muncă, cerşit, adopţie ilegală, căsătorie sau prelevare de organe. Andrei Nastase şi Liuba Todică au adus exemple de trafic de fiinţe umane şi cifre statistice.
Petru Codreanu – şef Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni, a vorbit despre posibilităţile de angajare la muncă legală peste hotarele ţării, riscurile migraţiei ilegale, celor prezenţi li s-au adus la cunoştinţă informaţiile despre oportunităţile de angajare în Republica Moldova şi serviciile prestate de Agenţie persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Unul dintre motivele care influenţează persoana în a lua decizia să plece peste hotare este factorul economic. Astfel transparenţa pe piaţa muncii şi promovarea serviciilor prestate prin intermediul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă este importantă şi poate facilita accesul celor care caută un loc de muncă la informaţii şi servicii de integrare în câmpul muncii, inclusiv posibilitatea de a urma un curs de formare profesională gratuit. S-a atenţionat asupra faptului de a face deosebire între contractul de muncă peste hotarele ţării şi contractul de consultanţă a locului de muncă. Or, în cazul contractului de consultanţă a locului de muncă peste hotarele ţării persoana cade în capcană, astfel că nici instanţa de judecată nu-l poate ajuta, contractul fiind semnat de către solicitant.
Constantin Poparcea – şef Biroul de Probaţiune Ialoveni, a prezentat un discurs privind formele de pedepse în cazurile traficului de fiinţe umane şi executarea pedepselor de către persoanele condamnate pentru astfel de infracţiuni.
Vorbitorii au răspuns la multiplele întrebări adresate de către cei prezenţi în sală.
În final, elevii Liceului Teoretic „Petre Ştefănucă” din centrul raional, au prezentat un Flash Mob la tema discutată.