COMPETENȚE DIGITALE PENTRU DEZVOLTAREA COMUNITĂȚII

6 februarie 2020

La 25 ianuarie 2020, în sala mare de şedinţe a Consiliului Raional Ialoveni, s-a desfăşurat Atelierul de instruire ,,Competențe digitale pentru dezvoltarea comunității. Învață pentru viitor ! ”, cu participarea a douăzeci și cinci de tineri – membri ai Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni” şi ai Rețelei consiliilor locale de tineret din raionul Ialoveni, împreună cu domnul Sergiu Gurău, director executiv, A. O. ,,Eco-Răzeni” şi domnul Victor Pletosu, specialist principal în domeniul politicilor de tineret. Atelierul s-a desfășurat cu suportul financiar al Consiliilor Americane pentru Educația Internațională și Departamentul de Stat al SUA.

Moderatorii atelierului – experții Daniela Herța și Nicu Pleșca, au instruit participanții în domeniul securității mediului on-line, mai ales, la etapa actuală, când sunt utilizate multe surse de informare, iar continentele comunică între ele, telefonul fiind principala sursă de accesare a informației. Securitatea cibernetică reprezintă un proces de protejare a datelor on-line.

O temă care a trezit interesul participanților este specificul fiecărei rețele de socializare ca modalități de interacțiune cu publicul, conform algoritmului lor de funcționare. Prin exerciții practice şi activităţi de educaţie non-formală tinerii participanţi au înțeles că, magia conținutului unui mesaj constă în faptul că acesta poate fi de tip informativ, sau de mulțumire, sau care cheamă oamenii la acțiune. Un exemplu concludent este mesajul unei campanii de colectare a fondurilor – un mesaj clar, concis, motivant, sincer și emoțional.

Despre ceea ce înseamnă imagine și instrumente de promovare on-line, tinerii au pătruns în esența conceptului de ,,Personal Branding” – ce reprezintă personalitatea și individualitatea, stilul, precum și trăsăturile ce evidențiază o persoană orientată spre carieră, sau care este determinată să acționeze pentru  o cauză nobilă.

Este relevant ca o persoană să se integreze și să fie omniprezentă în grupurile de pe social-media din domeniul său de activitate, pentru a se consulta și pentru a-și împărtăși ideile și experiența trăită.

Participanții și-au exprimat mulțumirea subliniind ideea că vor aplica cunoștințele acumulate în promovarea activității consiliilor locale de tineret în implementarea proiectelor comunitare.

Activitatea este parte a proiectului ,,Learn for the Future: competențe digitale pentru dezvoltare comunitară”, implementat de către absolvenții Programului Professional Fellows și susținut de Biroul pentru Afaceri Educaționale și Culturale (ECA) al Departamentului de Stat al SUA și de Consiliile Americane pentru Educație Internațională (ACIE). Responsabil de proiect la Ialoveni este domnul Serghei Merjan, căruia îi mulțumim pentru buna organizare a atelierului.

Suntem profund recunoscători partenerilor consecvenţi: Consiliile Americane pentru Educația Internațională, A. O. ,,Eco-Răzeni”, Consiliul Raional Ialoveni şi Fundaţia Est-Europeană, pentru generozitatea şi suportul acordat la desfăşurarea evenimentului.

Pentru conformitate,

                                                                   Victor PLETOSU,

                                            specialist principal în domeniul politicilor de tineret,

                                              Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni

387 afișări