Avertizare! În atenția deținătorilor de terenuri agricole

7 iulie 2022

În rezultatul  cercetărilor de traseu , realizat  de către serviciul monitoring fitosanitar al Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor Hincești (cu raza de acoperire și a raionului Ialoveni ) pe teritoriul  raionului Ialoveni s-a depistat abundenta  specie Omida de stepa  (Loxostege sticticalis).

Fluturele  are anvergura aripilor de 18-27mm,aripile anterioare brun verzui,brune-cenusii sau brune ruginii,cu dungi transversale în zig-zag. În zona mediană se găsește o pata triunghiulara galbena.Aripile posterioare sunt brune-cenusii.Ambele perechi de aripi prezinta pe marginea apicala cite o banda galben deschis.

Larva are corpul de 28-35mm lungime,de culoare verde-cenusie,cu capul verde cenușiu,uneori negru,cu un desen deschis.Dorsal si lateral cu dungi longitudinale galbene și negi bruni pe fiecare segment corporal ce poarta peri fini. Dauneaza larvele,omida de stepa este  o specie polifaga  atacând numeroase specii de plante cultivate și spontane din 35 familii botanice,preferând și producând pagube mai mari in culturile de lucerna, soia, porumb, sfecla pentru zahar, floarea -soarelui etc.

La invazii mari culturile pot fi distruse complet,migrind de la o cultura la alta. Recomandăm  monitorizarea  situației fitosanitare a culturilor  agricole cât si  zonele ce marginesc culturile agricole. Pentru a reduce densitatea  daunatorului se recomanda distrugerea buruienilor, locuri de reproducere a omizii și afânarea solului  in locuri de impupare. La atingerea  pragului economic de daunare, de efectuat tratamente fitosanitare  cu insecticide omologate conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților. La utilizarea  pesticidelor de respectat normele de protectia muncii, mediului, albinelor, animalelor, oamenilor.

107 afișări