Viticultorii din raion întruniți la un seminar de instruire

4 februarie 2022

La data de 04 februarie 2022, Direcția Economie a Consiliului Raional Ialoveni în parteneriat cu Asociației Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor din Moldova (APESM), a petrecut un seminar cu tematica: “Situația în sectorul viticol la moment. Particularitățile tăierii în uscat a viței de vie în condițiile anului 2022”.

Seminarul s-a petrecut pe teritoriul frigiderului, dar însăși demonstrarea tăierii în uscat a avut loc la plantațiile viticole ale SRL “Agrif-Trans”, comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni.

Cu un mesaj de salut, s-a adresat d-nul Mihail SILISTRARU, președintele raionului Ialoveni, care a menționat importanța sectorului viticol pentru economie.

La deschiderea seminarului, directorul APESM, d-nul Eudochim UNGUREANU, a menționat necesitatea organizării instruirii în teritoriu, în cadrul căruia a accentuat aspectele practice ale operațiunilor tehnologice în vii.

Astefel, d-nul Gheorghe GABERI, președintele APESM, a făcut o analiză a situației din sectorul vitivinicol, a remarcat necesitatea implementării tehnologiilor performante în plantații pentru creșterea strugurilor de masă de calitate, pentru a fi competitivi pe piețele externe.

Expert național în viticultură domnul Valeriu CEBOTARI, ne-a vorbit despre: “Dezvoltarea și modernizarea sectorului viticol. Starea plantațiilor viticole la moment. Metode de formare, particularitățile tăierii în uscat a viței de vie”.

D-nul Dumitru Mihov, expert național în viticultură a vorbit despre metodele de formare și particularitățile tăierii în uscat a viței de vie, unde a oferit un șir de recomandări cu privire la restabilirea stării normale a plantelor.

Partea a 2-a a seminarului s-a desfășurat cu deplasarea în teren unde experții Valeriu CEBOTARI și Vasile BIEȘU au demonstrat procedeele practice de tăiere a viței de vie în uscat și formare a butucilor.

În acest context, seminarul organizat a fost necesar și benefic pentru producătorii autohtoni, ca ulterior cunoștințele și informațiile obținute să fie aplicate nemijlocit.

146 afișări