MESAJ DE FELICITARE CU PRILEJUL SĂRBĂTORII ,,ZIUA DRAPELULUI ŞI STEMEI DE STAT A REPUBLICII MOLDOVA”

27 aprilie 2018

 Sunt onorat să Vă felicit cordial cu prilejul Zilei Drapelului şi Stemei de Stat a Republicii Moldova, pe care o celebrăm cu lumină, credinţă şi înţelepciune, ocrotiţi de binecuvîntarea divină !

       Flamura tricoloră a stindartului naţional oglindeşte simbolistica sacră a sărbătorii, cu adînci rădăcini identitare în conştiinţa neamului nostru, care se împletesc armonios cu aspiraţiile de viitor şi nobleţea tradiţiilor seculare autentice.

       Plasticitatea expresiei drapelului relevă gîndirea simbolico-metaforică a poporului: albastrul e cerul, apa, abisul; galbenul e soarele, aurul din cîmpie şi pîinea de pe masă; roşu e flacăra de foc în văzduh şi sfîntul spirit, semn că Bunul Dumnezeu dăinuie prin fiinţa umană.

        Stema de stat este înzestrată cu bogate valenţe semantice şi emoţionale. Acvila semnifică originea şi apartenenţa la Ginta Latină; crucea din cioc – că suntem creştini prin cuvinte şi fapte măreţe; ramura de măslin – dorinţa de pace; sceptrul – suveranitatea; roza – statalitatea; luna, sub forma literei C – creştere şi renaştere; zimbrul – stema veche a statului; şi steaua, care ne călăuzeşte şi aprinde-n inimile noastre idealul sfînt al unităţii – de a fi mereu împreună, cu destoinicie, în civilizaţia europeană.

       Cu o profundă simţire şi devotament ne bucurăm împreună de aleasa sărbătoare, demni de a păstra recunoştinţa înaintaşilor şi de a cultiva generaţiilor în creştere dragostea pentru valorile neamului !

        Cu alese sentimente, Vă îndemn să arborăm cu mîndrie şi să onorăm Drapelul şi Stema de Stat a Republicii Moldova !

 Lilian CARMANU,     Preşedintele Raionului Ialoveni 

116 afișări