„Cartea Jocurilor Olimpice” lansată la Ialoveni de Efim Josanu

11 aprilie 2018

Cronici, portrete şi reflecţii sunt suma noului titlu „Cartea Jocurilor Olimpice”, semnat de jurnalistul şi cronicarul, Efim Josanu. Sub celebru motto: „Citius, Altius, Fortius” a reuşit să facă multe, foarte multe, iar pentru noi este un deschizători de drumuri, în mod special în istoria jurnalismului sportiv! A trăit acest motto în tot ce a făcut, iar acest ideal este vizibil în urmele pe care le-a lăsat. Una din aceste urme este noul volum „Cartea Jocurilor Olimpice”, lansată astăzi la Ialoveni, în incinta gimnaziului „Grigore Vieru”, organizat de Consiliul raional Ialoveni în colaborare cu Direcția Educație Ialoveni.

Titlul „Cartea Jocurilor Olimpice” a apărut în prima ediţie în anul 2008. Munca cronicarului a fost apreciată de breasla jurnalistică drept un gest responsabil, un act deosebit de curajos. Volumul editat de Efim Josanu însuma o serie de informaţii care nu erau relatate în alte cărţi cu tematică olimpică. A fost un text bine documentat care prezenta istoria olimpică neexplorată de nici un alt cronicar în lume. Un segment unic a fost „Caseta Tehnică” în care autorul enumera absolut toţi premianţii Jocurilor Olimpice, începând de la prima ediţie din 1896, până la ultima din 2008. În noua ediţie revizuită, lansată la Ialoveni, acest element a fost scos din paginile cărţii fiind înlocuit cu cronicile detaliate ale ultimelor două ediţii a Jocurilor Olimpice.

Tot în primul volum, rămâne în memoria istoriei rubrica „Olimpicii” în care se răgăsesc absolut toţi reprezentanţii moldoveni, inclusiv exponenţii din fosta RSSM, care au participat la Jocurile Olimpice cu biografia, evoluţia şi performanţa înregistrată de aceştia. În noua variantă a titlului „Cartea Jocurilor Olimpice”, Efim Josanu depăşeşte un clişeu al breslei cronicarilor de viţă veche, care până la această etapă relatau doar performanţele campionilor, aşteptând naşterea unor noi legende. În noua ediţie, autorul numără numele şi performanţa celor care au ajuns pe arenele olimpice, considerând că povestea de multe ori dramatică a celor care nu au ajuns să deţină medalii, poate fi mai interesantă.

Considerat un titan al breslei, un mentor care iubeşte mult noua generaţie, peniţa lui descrie într-un limbaj fascinant povestea celor care au trăit bucuria victoriei şi durerea înfrângerilor. Efim Josanu este un maestru al cuvintelor, nu doar a tehnicilor sportive, iar cronicile semnate de domnia sa sunt o călătorie fascinată în istoria fenomenului olimpic pentru orice generaţie, pentru orice cititor.

Limbajul artistic, narativ, fascinant poate cuprinde în mrejele unei călătorii virtuale prin istoria olimpismului pe oricine. Textul bogat în detalii istorice, dar şi emoţionante ale eroilor face din „Cartea Jocurilor Olimpice” un titlu de căpătâi în primul rând pentru sportivi, amatori ai sportului, dar şi pentru noua generaţie a breslei jurnalistice.

Efim Josanu a făcut din pasiunea vieţii lui istorie pentru sportul şi presa sportivă din Republica Moldova. La „Cartea Jocurilor Olimpice” a lucrat practic toată viaţa, iar intensiv din momentul când a înţeles că nu are suficient talent pentru a face performanţă în sport, chiar dacă a petrecut multe ore în antrenamente dificile. Semnătura cronicarului şi jurnalistului, Efim Josanu o mai poartă volumele: „Entuziaşti ai sportului” (1986), „Erupţii în craterul „Azteca” (1986), „A fi” (2004) şi „Cum poţi deveni rege” (2005).

199 afișări