Particularitățile producerii materialului decorativ, discutate în cadrul unui seminar organizat de Grădina Botanică Națională din Chișinău

16 august 2021

Recent Direcția Economie a Consiliului rational Ialoveni și DTSA  Hîncești  au organizat la Grădina Botanică Națională (Institut) “A.Ciubotaru” din Chișinău un seminar cu tematica ,,Particularitățile producerii materialului decorativ”  .

Tatiana Sîrbu, doctor în științe bioilogice, șef laborator plante ornamentale,  ne-a povestit,  că cercetările botanice sistematice în R. Moldova au început în anul 1947, iar din 1950, în actuala  Grădină dendrologică, pe un teren cu suprafața de 74 ha au fost  create primele colecții și expoziții de plante. Din 1965 la periferia de sud-est a Chișinăului, pe un teren cu suprafața de 104 ha, a început construcția  actualei  Grădini Botanice , care includea 24 tipuri de soluri cu ape subterane.

În urma ninsorilor abundente din aprilie 2017 au pierit sau au fost avariați circa 80% din arborii și arbuștii decorativi care fac parte din colecțiile și expozițiile grădinii.

Acum  cercetătorii și colaboratorii instituției lucrează intens la renovarea Grădinii Botanice.

Dna Valentina  Țîmbalî, doctor în științe,  ne-a făcut o excursie foarte interesantă în sere printe cele 50 de specii de aloe, peste 1000 specii de cactuși, inclusiv Opunția (Limba soacrei) -cactus mare cu flori.

Am vizitat serele cu plante exotice  din zonele tropicale și subtropicale ale Planetei Pămînt, unde ne-a uimit floarea ,”Pasărea Paradisului”, ”Alocația”, diferite specii de bananiere, ananași și multe alte plante.

Floricultorii noștri s-au interesat deasemenea  de multiplicarea și procurarea plantelor ce le pot crește și comercializa în condițiile noastre de seră sau teren deschis.

Dna Elizaveta Onica, doctor în științe biologice, ne-a povestit despre  multiplicarea plantelor lemnoase decorative în teren deschis. Deasemenea ne-au impresionat asemenea plante ca ,,Goji galben”, ,,Gutui japonez”,  hibridul de zmeur-mur, frumosul ,, Kiwi moldovenesc” și multe alte plante unicale.

Mulțumim gazdelor pentru  ospitatlitate și competență  și vă îndemnăm  să găsiți timp pentru o  excursie  la Grădina  Botanică Națională (Institut),, A.Ciubotaru”  din Chișinău.

130 afișări