Atenție, Ambrozia! O buruiană periculoasă pentru culturile agricole, dar și pentru Sănătatea oamenilor

14 iulie 2021

Prin prezenta, Direcția Economie a Consiliului raional Ialoveni, vine cu o solicitare către toate instituțiile publice, agenții economici, cât și persoane fizice, care dețin în proprietate sau sub oricare altă formă juridică terenuri, la care odată cu observarea speciei Ambrosia artemisifolia și altor specii de ambrozie să suprimeze, eradicarea nemijlocită a plantei, prin:

– Smulgerea din rădăcină sau tăierea repetată, cel puțin de trei ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului;

– Eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat – prașila manuală , tăiat – cosit manual sau mecanic;

– Ambrozia poate fi controlată cu succes folosind și erbicide.

– Pentru terenurile necultivate, margini ale drumurilor, terasamente de cale ferată, o soluție ar fi erbicidele totale, pe bază de glifosat sau cosirea, de preferat înainte de înflorire, evitîndu-se astfel apariția polenului răspunzător de alergii;

– Substanțele la care este sensibilă această buruiană sunt preparate pe bază de imazamox sau florocloridon, conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților, permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Atenționăm, că conform prevederilor art. 35, alin (1), lit. (a) și (b) a Legii nr. 228/2010 cu privire la protecția plantelor și la carantina fitosanitară, în procesul de cultivare a plantelor, persoanele fizice și juridice, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, sunt obligate să efectuieze cercetarea sistematică a semănăturilor și a a plantațiilor, realizarea de măsuri fitosanitare în scopul prevenirii apariției și disemănării organismelor dăunătoare.

Totodată, conform art. 189, alineatul 2, al Codului Contravențional al Republicii Moldova nr. 218 din 24.10.2008, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod intenționat de către deținătorii de terenuri a măsurilor iblogatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină , a agenților patogeni ai bolilor de plante și a burienilor, se sanțcionează cu amendă de la 3 la 12 unități convenționale aplicată persoanelor fizice, cu amendă de la 24 la 48 de untiăți convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 48 la 90 de unități convenționale aplicată  persoanei juridice.

 

106 afișări