Viticultorii din raionul Ialoveni la Forumul Național al Sectorului Strugurilor de Masă

6 martie 2018

Marți, 06 martie 2018 la Institutul Muncii din mun. Chișinău sa desfășurat  Forumul Național al Sectorului Strugurilor de Masă, organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor din Moldova (APESM), susținut financiar de Proiectul Agricultura Performantă în Moldova, USAID și Fundația Elvețiană HEKS Moldova. La acest eveniment important au participat 14 producători de struguri de masă din raionul Ialoveni, care au constituit cea mai reprezentativă delegație din țară. Cu mesaje de salut celor prezenți la Forum sau adresat Cynthia STEEN, Directorul Proiectului APM și Gheorghe GABERI, președintele APESM, care a și moderat lucrările evenimentului.

În cadrul Forumului Național Valeriu CEBOTARI, MADRM, a prezentat o analiză internă a sectorului strugurilor de masă din Republica Moldova, Lilian CIPRICIUC, USAD sa referit la piața mondială și regională pentru struguri de masă.

Expertul internațional din Italia Giorgio STOMEO a facut o prezentare despre experiența în implementarea sistemului Pergola (tulpină inaltă) în producerea strugurilor de masă.

Victor BONDARCIUC, ISPHTA, a abordat problemele producerii materialului săditor viticol certificat, iar expertul din Ucraina Vitalii REPEAȘNIC sa referit la experiența în implementarea sistemelor de irigare și de fertigare în plantațiile viticole.

Alte subiecte importante au fost prezentate de Simion GUȘAN, AIPA, Andrei DODIȚA, „Agrodor-Succes” SRL și Liubomir VAIPAN din Căinari.

La final a fost adoptată o rezoluție și Eudochim UNGUREANU, director executiv APSEM a înmînat adeverințe de membru producatorilor, care au depus cereri de aderare la Asociație în anul 2017 printre care și cei din raionul Ialoveni:

Maria VEDRAȘCO, C.Î. „VED-MAR-AGRO”;  Marcela ȚAPEȘ, Î.I. „Marcela ȚAPEȘ”;

Fiodor JUMIR, SRL „Agrif-Trans”;        Parascovia BIVOL, G.Ț. „Parascovia BIVOL”;

Nicolae MEREACRE, G.Ț. „Nicolae MEREACRE”.

138 afișări