Ședința Comisiei Teritoriale Extraordinare pentru Sănătate Publică

15 martie 2021

În contextul finalizării perioadei de vacanță a elevilor, dar și necesității de a adopta o decizie cu privire la reluarea procesului educațional în teritoriul raionului Ialoveni, a fost convocată ședința Comisiei Teritoriale Extraordinare pentru Sănătate Publică, astăzi 15.03.2021.

Reprezentanții Centrului de Sănătate Publică Ialoveni au adus la cunoștință comisiei situația epidimiologică ce se atestează în teritoriu. Conform celor relatate pricipalele surse ce prezintă risc sporit de infectare cu virusul Covid-19 sunt: transportul de pasageri, serviciile religioase, persoanele bolnave care circulă la tratament sau după medicamente, oficiile poștale, instituțiile de alimentație publică. Din cauza nerespectării măsurilor de protecție numărul de infectări se menține la nivel înalt.

Conform informației prezentate de domnul Nicolae Lozovanu, șeful Unității de Asistență Medicală Urgentă Ialoveni, numărul solicitărilor ce parvin de la cetățenii din raion a crescut semnificativ, iar serviciul condus de dumnealui cu greu face față cerințelor, chiar dacă începând de astăzi unitatea a mai fost suplinită cu un echipaj complet.

În urma informațiilor primite, dar și în conformitate cu Hotărârea CNESP nr. 50 din 12.03.2021, Comisia teritorială a emis Hotărârea cu nr. 25 din 15.03.2021, cu următoarele prevederi esențiale:

  • se atestă în teritoriul raionului Ialoveni gradul de alertă Cod Roșu;
  • se reia procesul educațional cu prezența fizică a preșcolarilor și a elevilor din ciclu primar, la fel elevii claselor IX și XII, în cazul când numărul elevilor în clasă nu depășește 20 de persoane vor fi prezenți 100 % la ore, în cazul când numărul elevilor într-o clasă depășește 20 de persoane, prezența fizică va fi de 50%. Clasele V – VIII și X – XI vor desfășura procesul educațional la distanță;
  • instituțiile de învățământ din localitățile Cărbuna, Hansca și Văratic vor desfășura procesul educațional în regim normal cu prezența fizică a elevilor, datorită numărului redus de infectări în localitățile date;
  • se interzice desfășurarea slujbelor religioase în incinta tuturor lăcașelor de cult de pe teritoriul raionului Ialoveni pentru perioada 15.03.2021 – 01.04.2021;

În cadrul Comisiei s-a solicitat reorganizarea la nivel local, în fiecare primărie, a echipelor de criză pentru a desfășura activități comune între APL, poliție, instituții medicale și instituții de învățământ cu scopul de menținere a situației sub control.

Alte prevederi ale Hotărârii Comisiei Teritoriale Extraordinare pentru Sănătate Publică nr. 25 din 15.03.2021 pot fi consultate în documentul ce se anexează.

 

151 afișări