Întrunirea producătorilor de legume din raionul Ialoveni

26 ianuarie 2021

La 25 ianuarie  2021, Direcția  Economie a organizat şi desfăşurat în sala mare de  ședințe a Consiliului raional Ialoveni, un seminar pentru producătorii de legume pe cu tema ,,Tehnologii moderne a legumiculturii în sol deschis și protejat. Practici agricole de protecție a plantelor”.

Vicepreședintele raionului, Victoria Marian-Bogos  s-a adresat cu un mesaj de salut , în care a menționat importanța activității agenților economici din ramura legumicolă în dezvoltarea socio-economică a raionului.

La seminarul dat au venit cu suport metodic şi practic important  vicedirectorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, dl.Vladimir Toderaș, doctor habilitat în ştiinţe agricole, dl.  Petru Iliev, șef de laborator  la Institutului Științifico-Practic de Holticultură și Tehnologii Alimentare, doctor habilitat în științe agricole, , conducătorul SRL„AŢ-ZIM” Plugaru Simion, preşedintele asociaţiei raionale a producătorilor de legume şi fructe, care este şi cercetător ştiinţific la Institutul Științifico-Practic de Holticultură și Tehnologii Alimentare, dna Ludmila Cebotari, inspector superior la Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Hîncești cu raza de acoperire și a raionului Ialoveni.

Dl.Vladimir Toderaș  a vorbit despre tehnologiile moderne de cultivare a legumelor cu utilizarea  metodelor biologice de combatere a bolilor și dăunătorilor la  culturile legumicole, iar dl.Petru Iliev a evidențiat unele elemente ale tehnologiilor noi și specificul cultivării și protecției legumelor, în deosebi a cartofului. Deasemenea dl. Semion Plugaru a prezentat unele recomandări practice pentru cultivarea legumelor precum şi multiplele soiuri de seminţe, pe care le produce întreprinderea nominalizată, solicitate pe larg atît în republică  cît şi peste hotare, iar dna Ludmila Cebotari s-a referit la necesitatea respectării legislației și actele normative la producerea și comercializarea răsadului de legume.

În cadrul seminarului Viorel Dreglea, directorul SRL ,,AgroSera-Prim”, a prezentat informația despre construcția și asamblarea  serelor, precum și completarea cu echipamente.

La finele seminarului dat, Savelie Mocanu, director comercial a Centrului Științifico-Practic ,,Protecția plantelor”, a venit cu o prezentare de produse, semințe, fertilizanți; Vadim Cojocari, manager a SRL,,Agropiese TGR Grup” a vorbit de  tehnica agricolă;  iar Andrian Borș, specialist la SRL,,Expert Agroteh”  – de produse de fertilizanți și îngrășăminte.

Discuțiile și schimbul de păreri au continuat mult timp și după finalizarea seminarului. A fost inițiată o listă, care ulerior poate fi suplinită de către toți doritorii, pentru  procurarea în mod organizat a capcanelor cu feromoni și produselor biologice de combatere a dăunătorilor.

Telefon de contatct 0268-24537.

296 afișări