Ședința Celulei de monitorizare a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Ialoveni.

25 martie 2020

Astăzi, 25 martie 2020, în cadrul ședinței Celulei de monitorizare  a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a raionului Ialoveni au fost discutate câteva situații de urgență cu care se confruntă cetățenii din raion.

Una dintre ele a fost problema cu transportul public de pasageri. În majoritatea localităților din raion transportatorii de pasageri, ș-au sistat/redus considerabil, prin decizie neîntemeiată și unilaterală, activitatea. Aceasta crează probleme considerabile persoanelor angajate în instituțiile publice și private care continuă să activeze în Stare de Urgență.

Propunerile Comisiei au fost câteva însă s-a luat decizia de a solicita primarilor din localitățile raionului să facă o analiză a situației în fiecare comunitate în parte. În dependență de necesități să fie stabilit, de comun acord cu transportatorii, un grafic de activitate a acestora în situația când numărul de pasageri s-a redus considerabil. Însă cursele stabilite să acopere necesitățile de deplasare a persoanelor care trebuie să meargă la serviciu în orașele Ialoveni și Chișinău.

În cazul când nu se reușește găsirea unei soluții la nivel local, președintele Comisiei pentru Situații Excepționale/primarul înformează Comisia pentru SE a raionului Ialoveni despre situația creată. Iar comisia pentru SE a raionului ialoveni va sistematiza informația și va face un demers către Comisia națională pentru SE pentru ca acei agenți economici care nu se conformează să fie sancționați.

O altă situație discutată la ședința Celulei de monitorizare a fost desfășurarea ceremoniilor religioase în localitățile raionului. Este cunoscut faptului că slujbele religioase sunt fregventate mai mult de persoanele în vârstă, iar acestea sunt cele mai expuse la îmbolnăviri în cazul pandemiei de COVID-19. La ședință a fost invitat domnul Anatolie Stefanov, protopop al raionului Ialoveni. Domnul Stefanov a adus la cunoștința celor prezenți că zilele acestea bisericile din raion sunt fregventate de un număr foarte mic de enoriași. O parte din slujbele religioase se petrec în aer liber, unii preoți au oficiat slujbele în interiorul bisericilor din cauza condițiilor meteo nefavorabile, însă în majoritatea cazurilor numărul enoriașilor nu a depășit cifra de 20-30 de persoane.

Cei prezenti au ținut să accentueze despre măsurile de siguranță ce se impun pentru a stopa răspândirea virusului de tip nou COVID-19, măsuri ce trebuie respectate inclusiv în lăcașele sfinte.

192 afișări