Întrunirea producătorilor de culturi cerealiere din raionul Ialoveni

25 februarie 2020

Marți, 25 februarie 2020, în sala mare de  ședințe a Consiliului raional Ialoveni, Serviciul agricultură a organizat şi desfăşurat un seminar pentru producătorii de culturi cerealiere.

Celor 30 de persoane prezente în sală, vicepreședintele raionului Victoria Marian-Bogos, s-a adresat cu un mesaj de salut, în care a menționat importanța activității agenților economici din ramura fitotehniei pentru dezvoltarea socio-economică a raionului.

Cu un suport informaţional, metodic şi practic esenţial s-a adresat șeful Secției Sisteme Agricole al Institutului de cercetări pentru culturile de cîmp ,,Selecția,, din or.Bălți, dl. Boris Boincean – doctor habilitat, profesor, care a menționat particularitățile lucrărilor culturilor de cîmp  în condițiile anului agricol 2019-2020, practicile noi de pregătire a solului şi metodele bio de combatere a dăunătorilor culturilor cerealiere.

Agenda întrunirii a inclus și prezentarea d-nei Ludmila Cebotari, inspector superior al Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor, privind respectarea regulilor de procurare și comercializare a semințelor conform certificatelor de calitate.

Șeful de laborator al Institutului de fitotehnie ,,Porumbeni” dl. Pantelimon Borozan, doctor în științe agricole, a venit cu un amplu material informațional al soiurilor de porumb, în deosebi a celor cu rezistență sporită la secetă.

La seminar și-au prezentat produsele de semințe, fertilizanți și îngrășăminte dl. Savelie Mocanu, director comercial CȘP ,,Protecția plantelor” SRL și dl.Simion Casapu, director marketing și dezvoltare al SA„Rauțel”. Deasemenea au fost prezentate informații și pleante de la alte firme  din țară.

După seminar, un grup de agricultori s-au deplasat în satul Bardar, unde în baza a două sectoare învecinate a diferitor fermieri a fost analizată starea semănăturilor la care dl. Boris Boincean, doctor habilitat, a venit cu unele recomandări practice pentru dezvoltarea în continuare a semănăturilor.

Producătorii de culturi cerealiere din raion au rămas mulțumiți de subiectele abordate în seminar  și au plecat acasa cu un bagaj nou de informații.

150 afișări