DOFM Ialoveni – subvenții

10 februarie 2020

Efectul implementării în practică a Legii va fi dublu:

  angajatorul va beneficia de subvenții, iar angajatul de salariu majorat

 

Direcția Ocuparea Forței de Muncă Ialoveni informează că,  în conformitate cu Legea nr.105 din 14.06.2018, întrată în vigoare la 10.02.2019, privind promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, în bugetul de stat pentru anul 2020 sunt planificați bani pentru subvenționarea locurilor de muncă șomerilor care necesită suport suplimentar pe piața muncii, în scopul facilitării integrării acestora în câmpul muncii. Conform art.36, coroborat cu art.23 al Legii susnumite, șomerii care necesită suport suplimentar pe piața muncii sunt de 7 categorii:

  • persoanele cu dizabilități;
  • persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste;
  • persoanele eliberate din locurile de detenție;
  • victimele traficului de ființe umane, după reabilitarea psihologică și socială;
  • persoanele care se luptă cu consumul de substanțe stupefiante ori psihotrope, după reabilitarea socială și psihologică;
  • victimele violenței în familie.

De menționat că, angajatorul care angajează pe o perioadă nedeterminată șomeri din categoriile persoanelor menționate, direcționați de către Direcția Ocuparea Forței de Muncă Ialoveni, primește subvenții lunare în sumă egală cu 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, pe un termen de 6 luni, pentru fiecare șomer angajat (circa 2000 lei lunar, în total pentru 6 luni – 12000 lei). Subvenția se acordă în scopul compensării parțiale a salariului șomerului angajat. Angajatorul este obligat să mențină raporturile de muncă cu persoana angajată pe o perioadă de cel puțin 12 luni de la data încheierii perioadei în care a primit subvenția.

Astfel, efectul implementării în practică a Legii va fi dublu: angajatorul va beneficia de subvenții, iar angajatul de salariu majorat. Aici mai adăugăm și dreptul angajatului de a întra în posesia poliței de asigurare medicală și a altor facilități.

De rezultatele legii pot profita mai ales angajatorii din agricultură care au zilieri și alte categorii de muncitori în vârstă de 50 de ani și peste. Înregistrându-i pe aceștea ca șomeri la Direcția Ocuparea Forței de Muncă Ialoveni, liderii agricoli vor beneficia de subvenții considerabile la plățile salariale pentru angajații lor.

Astfel, stimați angajatori, nu ratați șansa de a primi banii planificați în bugetul de stat din anul 2020 pentru subvenționarea locurilor de muncă șomerilor care necesită suport suplimentar pe piața muncii.

Un alt program, conform art.38 al Legii privind promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj,  este subvenționarea cu 50% din costurile necesare, angajatorilor care vor crea sau adapta locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

Pentru informații suplimentare vă adresați la Direcția Ocuparea Forței de Muncă Ialoveni, str.Alexandru cel Bun 49, incinta Băncii Agricole, etajul 2, întrarea prin spate.

Telefoane de contact: 0268-2-21-09, 068899433.

186 afișări