Întrunirea producătorilor de legume din raionul Ialoveni

17 ianuarie 2020

Vineri, 17 ianuarie 2019, în sala mare de  ședințe a Consiliului raional Ialoveni, serviciul agricultură a organizat şi desfăşurat un seminar pentru producătorii de legume din raion.

Celor peste 40 de persoane prezente în sală, vicepreședintele raionului Victoria Marian-Bogos,  s-a adresat cu un mesaj de salut , în care a menționat importanța activității agenților economici din ramura legumicolă în dezvoltarea socio-economică a raionului.

Cu un suport informaţional, metodic şi practic esenţial s-a adresat,

vicedirectorul Institutului de Genetică, Fiziologia  și Protecția Plantelor,Vladimir Toderaș, doctor habilitat în ştiinţe agricole, care a prezentat un raport privitor la tehnologiile avansate şi specificul cultivării legumelor, în deosebi a tomatelor, castraveţilor, ardeilor şi metodele bio de combatere a dăunătorilor culturilor legumicole.

Agenda întrunirii a inclus și prezentarea D-nei Ludmila Cebotari, inspector superior al Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor, referitor la respectarea regulilor de producere și comercializare  a semințelor și răsadului de legume.

În continuare Elena Borș,  agronom în compania ,,Export Agroteh”, a venit cu un amplu material informațional în domeniul fertilizanților, semințelor  și a peliculelor pentru construcția serelor.

Semion Plugaru, conducătorul SRL „AŢ – ZIM”, preşedintele asociaţiei raionale a producătorilor de legume şi fructe, care este şi colaborator ştiinţific la Institutul de Genetică, Fiziologia și Protecția Plantelor, a prezentat unele recomandări practice pentru cultivarea legumelor şi multiplele soiuri de seminţe de legume, care le produce întreprinderea nominalizată, solicitate atît în republică  cît şi în alte ţări.

Inspectorul principal al Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor, Larisa Munteanu  și-a accentuat discursul asupra combaterii moliei miniere a tomatelor, un dăunător foarte periculos în raionul Ialoveni.

În cadrul seminarului reprezentantul întreprinderii SRL ,,Irigata-crop service, a prezentat o mică  informație referitor la produsele lor de și a propus celort prezenți mai multe pleante cu informație utilă .

Producătorii de legume au rămas mulțumiți de tematica seminarul în cauză și au continuat discuțiile și schimbul de păreri mult încă după finisarea lui.

 

 

 

 

 

162 afișări