Festivalul – concurs „SĂ TRĂIȚI, SĂ ÎNFLORIȚI”!

20 decembrie 2019

Tradiționalul Festival – concurs raional al datinilor și obiceiurilor de iarnă „Să trăiți, să înfloriți!”, ediția 2019, organizat de Direcția Generală Educație Ialoveni, s-a desfășurat pe data de 20 decembrie 2019, în incinta Casei de Cultură Ialoveni.

Domnul Mihail Silistraru, Președintele raionului, a rostit un cuvânt de felicitare și a dat start festivalului. Crăciunul este polul în jurul căruia gravitează o mulțime de colinde, urări și tradiții specifice, care trimit spre vremuri demult apuse, dar care se regăsesc în contemporaneitate.
Dintre obiceiurile calendaristice cele mai răspândite și mai spectaculoase, cu originea în mituri străvechi, sunt ciclurile legate de sărbătorea Nașterii lui Iisus și schimbarea anului. Obiceiurile se respectă cu sfințenie în localitățile rurale. Anume colindatul deschide amplul spectacol al sărbătorilor de iarnă.

Repertoriul celor 20 de grupuri folclorice din instituțiile de învățământ, din raion, participante la Festival, a cuprins cele mai bogate, mai variate și mai strălucitoare, din punct de vedere artistic, Colinde, Cântece de stea, Plugușor, Sorcova, jocuri teatralizate cu măști, dansuri. Farmecul melodiilor și textelor poetice ale colindelor au fost inegalabile.

În ajun de Crăciun juriul a onorat colectivele de succes ale festivalului cu diplome, dulciuri și premii bănești după cum urmează:

  • Premiul mare: LT „A. David” Bardar, grupul folcloric „Botnenii”,
  • Locul I: LT Ruseștii Noi, grupul folcloric „Floare de cireș”,
  • Locul II: LT Costești, grupul folcloric „LT Costești”,
    LT Molești, grupul folcloric „Codrenii”,
  • Locul III: ȘP Pojăreni, grupul folcloric „Crăițele”,
    LT „Olimp” Costești, grupul folcloric „Păjurița”,
    LT „I. Pelivan” Răzeni, grupul folcloric „Dacii”,
  • Mențiune: CCE Ialoveni, grupul folcloric „Fagur”,
    G Malcoci, grupul folcloric „Flori de măr”,
    LT „G. Palade” Puhoi, grupul folcloric „Eternitate”,
    G Cigîrleni, grupul folcloric „Izvoraș”.

Vouă, reprezentanții activi ai tinerei generații, vă revine sacrul rol de a promova acest tezaur popular. Vă îndemnăm să jucați un rol cât mai activ în marele spectacol popular al tradițiilor de iarnă.

Sărbători fericite! La mulți ani!

146 afișări