Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

10 decembrie 2019

DOFM Ialoveni: seminar informativ, organizat  în contextul Zilei Internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi, pentru un grup de tineri, formaţi în meseria de bucătar şi chelner, prin programul Întreprinderii sociale de catering „Floare de cireş” SRL, Răzeni

În contextul marcării, în fiecare an, la 3 decembrie, a Zilei Internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi şi organizării şi desfăşurării, în legătură cu aceasta, a Campaniei republicane de sensibilizare, consacrate acestei zile, Direcţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialoveni a desfăşurat un seminar informativ pentru un grup de tineri cu dizabilităţi, formaţi în meseria de bucătar şi chelner, prin programul Întreprinderii sociale de catering „Floare de cireş” SRL din satul Răzeni.  Scopul seminarului a fost de a familiariza tinerii cu nevoi speciale, 6 fete şi 4 băieţi, cu diferite grade şi tipuri de dizabilitate, care la finele lunii decembrie 2019 finalizează cursul de 4 luni al programului de instruire, cu serviciile prestate de către structurile teritoriale de ocupare a forţei de muncă, astfel ca tinerii să aibă şanse de integrare profesională pe piaţa muncii, după absolvirea cursurilor.

Acţiunea s-a desfăşurat, în conformitate cu Acordul de colaborare din 11.04.2014 dintre Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” (preşedinte Sergiu Gurău), fondator al  Întreprinderii sociale de catering „Floare de cireş” SRL şi DOFM Ialoveni, privind organizarea activităţilor ce ţin de promovarea drepturilor persoanelor, în special al tinerilor cu dizabilităţi şi al tinerilor şomeri de lungă durată, privind accesul la studii/instruiri profesionale şi angajarea în câmpul muncii.

Catering este un serviciu de livrare de mâncare la domiciliu şi la locul de muncă, iar „Floare de cireş” SRL este un program amplu de formare profesională, care antrenează tineri cu dizabilităţi în sfera alimentaţiei publice. În calitate de angajaţi pentru 4 luni, ai întreprinderii sociale, tinerii învaţă să prepare mâncare şi să o servească clienţilor, astfel îşi dezvoltă încrederea în sine şi se pregătesc să devină lideri în familiile şi comunităţile lor. Într-un spaţiu suportiv şi securizat, tinerii învaţă să lucreze în echipă, totodată obţin experienţă de muncă, iar CV-ul lor devine mai atractiv. Floare de cireş oferă speranţă, instruire şi sprijin pentru tineri, care să le permită să îşi schimbe viaţa lor şi să devină membri activi ai comunităţii.

Specialiştii DOFM Ialoveni le-au povestit viitorilor bucătari şi chelneri despre activitatea Direcţiei, despre drepturile şi obligaţiile persoanelor în căutarea unui loc de muncă, paşii necesari în alegerea corectă a profesiei, cum se scrie un CV şi o cerere de angajare în muncă. Participanţii la seminar au fost informaţi, de asemenea, despre măsurile active şi pasive pe piaţa muncii, serviciile prestate de către structurile teritoriale de ocupare a forţei de muncă agenţilor economici şi persoanelor în căutare a unui loc de muncă, canalele de informare şi recrutare on-line, administrate de ANOFM, sensibilizarea angajatorilor la problemele din teritoriu în domeniul ocupării forţei de muncă, inclusiv la angajarea persoanelor din grupurile vulnerabile.

Tinerii absolvenţi, pe parcursul duratei seminarului, au povestit despre ce au învăţat, cum au participat la diferite concursuri de master-class, cum au deprins profesiile de bucătar şi chelner. Au întrebat şi au primit răspunsuri de la organizatorii seminarului la întrebările care îi frământă.

La finele seminarului tinerii au primit diverse pliante, buclete şi broşuri informative privind serviciile prestate pe piaţa muncii, cursurile gratuite de pregătire profesională, legislaţia în domeniul ocupării forţei de muncă, etc. Angajaţii DOFM Ialoveni i-au servit pe tinerii cu nevoi speciale de la Întreprinderea socială de catering „Floare de cireş” SRL cu bomboane, iar aceştia, la rândul lor, i-au servit cu plăcinte gustoase, făcute şi coapte de ei.

De menţionat că, programul de instruire a fost lansat în luna septembrie 2015 pentru tineri cu dizabilităţi din diferite regiuni ale Moldovei. La fiecare 4 luni, un grup de 10-12  tineri cu dizabilităţi, sunt formaţi pentru meseria de bucătar auxiliar şi chelner. Abilităţile le obţin în procesul de muncă la Întreprinderea socială „Floare de cireş” SRL. În promoţia actuală sunt tineri din Sireţi, Străşeni,  – Rebeja Adriana, Drăguşeni, Străşeni – Butuc Alexei, Pleşeni, Cantemir – Păduraru Adrian, Cobalaccia, Cantemir – Mihalache Valentina,  Zolonceni, Criuleni – Dimicenco Valentina, Căzăneşti, Teleneşti – Lungu Cătălina, municipiul Chişinău – Chiperi Mihaela, oraşul Ialoveni – Stanciu Gheorghe, Selemet, Cimişlia – Vulpe Cristian, Răuţel, Făleşti – Oloi Maria.

128 afișări