Ședința de lucru cu privire la combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei

2 august 2019

La data de 31 iulie 2019, în sala mare de ședințe a Consiliului raional Ialoveni, a avut loc  ședința de lucru cu privire la combaterea  și prevenirea răspândirii ambroziei, oganizată de către  Direcția Teritorială  Siguranța Alimentelor  Hîncești  în colaborare  cu serviciul agricol  din cadrul Direcției Economie, a primarilor și conducătorilor organizațiilor  și servicilor desconcentrate  din raion.

Doamna Larisa Munteanu, inspector superior  la DTSA,  a abordat sarcina executării prevederilor Hotărîrii Guvernului Nr.967 din 03.10.2018 pentru aprobarea Regulamentului privind combaterea  și prevenirea răspândirii  buruenii    ambrozia și a Planului de acțiuni privind răspîndirea și combaterea buruenii pentru anii 2019-2024.  S-a vorbit despre dezvoltarea plantei și particularitățile nocive a polenului acesteia  în  perioada de înflorire (august-septembrie) și care provoacă afecțiuni alergice și respiratorii  severe în special la copii și persoane predispuse la alergie.

Pentru a contracara  efectele nocive ale acesteia asupra sănătății populației,   participanții la ședință au hotărât de a elabora un plan de acțiuni,  care să atenționeze subiecții responsabili de gestionarea terenurilor despre obligația de a desfășura  lucrări de combatere și distrugere a buruenii ambrozia, cu ajutorul tehnicii sau prin metoda mecanică – cosire, smulgere, tratare cu produse de uz fitosanitar .

Se recomandă  administrațiilor publice locale să contribuie la combaterea  ambroziei în locurile publice, pe lângă grădinițe, școli, spitale etc. și să solicite  suport de la cetățeni în combaterea și prevenirea răspândirii acestei plante nocive.

Se menționează că, nerespectarea de către subiecții responsabili de gestionarea terenurilor a regulilor de combatere a ambroziei constituie contravenție și se sancționeaza cu amendă  de la 12 pînă la 120 unități convenționale conform art. 117; 189(al.1)  a Codului Convențional al RM.

Vă mulțumim anticipat !!!

210 afișări