Salvatorii atenționează cetățenii asupra riscului de intoxicație cu dioxid de carbon în perioada fermentării vinului
16 septembrie 2025
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu îndemnul către cetățeni să respecte normele de securitate și siguranță în perioada desfășurării procesului de fermentare a vinului, întrucât există risc sporit de intoxicație cu dioxid de carbon (CO₂), în special în spațiile închise sau insuficient ventilate (pivnițe, crame).
În vederea prevenirii incidentelor, cetățenii sunt îndemnați să respecte următoarele măsuri de siguranță:
- asigurarea aerisirii permanente a încăperilor în care are loc fermentarea vinului;
- evitarea intrării singuri în spații închise unde se produce fermentarea;
- verificarea nivelului de oxigen înainte de a coborî în beci/pivniță (de exemplu, prin testarea cu o lumânare – dacă aceasta se stinge, concentrația de oxigen este insuficientă);
- apelarea imediată la serviciul unic de urgență 112 în caz de suspiciune de intoxicație.
Dioxidul de carbon este un gaz incolor și inodor, care, în concentrații ridicate, poate provoca pierderea cunoștinței și chiar decesul.
Tweet 180 afișări