Fermierii din localitățile raionului, instruiți la capitolul tehnica securității în prag de lansare a recoltării culturilor leguminoase și cerealiere

18 iunie 2024

Direcția economie a Consiliului raional Ialoveni a organizat astăzi, 18 iunie, seminarul instructiv-informativ despre desfășurarea campaniei de recoltare a culturilor leguminoase și cerealiere de grupa I-a și grupa a II-a, la  care au participat fermierii din majoritatea localităților raionului.

Evenimentul a fost deschis de președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, asistată de vicepreședintele Eugeniu Secrieru. În mesajul său de salut, președinta raionului a menționat importanța activității agenților economici în dezvoltarea social-economică a raionului și în industria alimentară a țării. Totodată, Natalia Eremia a declarat că, staff-ul raional, instituit prin dispoziția președintelui raionului va monitoriza în permanență desfășurarea campaniei de recoltare, precum și va acorda agenților economici suportul necesar pentru efectuarea  tuturor lucrărilor în termen cât optim.

Specialista principală din cadrul Direcției economie, Ella Nichita, a realizat o prezentare generală despre starea culturilor cerealiere până la momentul recoltării și a oferit unele recomandări pentru strângerea acestora în condițiile anului 2024.

La rândul său, șeful interimar al Serviciului prevenție din cadrul Secției Situații Excepționale Ialoveni, Vadim Tiho, a informat producătorii agricoli despre planul de acțiuni privind asigurarea securității împotriva incendiilor în perioada de recoltare a culturilor leguminoase și cerealiere de prima grupă. Inspectorul în domeniul securității antiincendiare, Ion Cujbă, din cadrul Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică a oferit un set de recomandări utile privind gradul de pregătire a tehnicii agricole pentru seceriș.
Inspectorul superior, Liudmila Cebotari, din cadrul Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor a vorbit despre recoltarea sectoarelor seminceri și despre măsurile de pregătire a depozitelor de cereale.

Vadim Gada, șeful Secției securitate publică a Inspectoratului de Poliție Ialoveni a ținut un discurs despre conlucrarea Inspectoratului de Poliție cu producătorii agricoli și autoritățile publice locale, iar inspectorul principal din cadrul Inspectoratul de Stat al Muncii, Veaceslav Cojocaru, a evidențiat acțiunile ce țin de protecția muncii în perioada de recoltare.

La finele seminarului instructiv-informativ reprezentanții serviciilor desconcentrate în teritoriul raionului au oferit răspunsuri la întrebările adresate de producătorii agricoli, iar participanții au primit și câte un set de documente privind asigurarea securității împotriva incendiilor în perioada de recoltare a culturilor cerealiere.

194 afișări