„27 AUGUST – ZIUA INDEPENDENŢEI REPUBLICII MOLDOVA”

30 august 2023

În dimineața zilei de 27 august, în scuarul Consiliului Raional Ialoveni, s-au adunat veteranii, autoritățile administrației publice locale de nivelul I și II, serviciile descentralizate ale Consiliului raional și din serviciile desconcentrate în teritoriul raionului, tânăra generație și angajații instituțiilor publice din orașul Ialoveni, care s-au deplasat în marș solemn până în scuarul Casei raionale de cultură „Andrei Ungureanu”, Ialoveni, unde a avut loc Festivitatea solemnă consacrată sărbătorilor naționale. 

În cadrul ceremoniei solemne au luat cuvântul distinsele oficialități:
Domnul Sergiu ARMAȘU, Primarul orașului Ialoveni;
Domnul Mihail SILISTRARU, Președintele Raionului Ialoveni
Domnul Nicolae SCHIȚCO, remarcabil publicist, sociolog, bibliograf, editor, personalitate marcantă a culturii naționale, Cetățean de onoare al raionului Ialoveni;
Doamna Galina TONU, Vicepreședintele raionului Ialoveni;
Doamna Victoria MARIAN-BOGOS, Vicepreședintele raionului Ialoveni;
Domnul Andrei EREMIA, Vicepreședintele raionului Ialoveni;
Domnul Nicolae MEREACRE, Secretarul Consiliului Raional Ialoveni;
Doamna Lucia MÎRA, Viceprimarul orașului Ialoveni;
Doamna Lilia RAICO, Secretarul Consiliului orășenesc Ialoveni;
Domnul comisar principal Alexandru BOUBĂTRÎN, Șeful Inspectoratului de Poliție Ialoveni;
Domnul locotenent colonel Ion GÎSCĂ, Șeful Secției Administrativ – Militare Ialoveni;
Domnul Nicolae Leca, veteran, reprezentant al Organizația veteranilor de război pentru Independența și Integritatea Republicii Moldova;

În mesajele dumnealor, au accentuat că, în spiritul Declarației de Independență, Republica Moldova este un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale! 

Serviciul divin a fost oficiat de Preacucernicul Părinte, Protoiereul Gheorghe Lunic. 

Adunarea a păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă și a depus flori la Monumentul Eroilor. 

Spectatorii au admirat reprezentația artistică demonstrată de echipa Plutonului de cavalerie a Inspectoratului Național de Securitate Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova. 

Sărbătoarea a culminat cu un spectacol muzical. Pe scena vieții culturale a raionului, în programul de concert au evoluat:
Orchestra raională de fanfară Ialoveni, dirijor – maestrul Grigore Vîrlan;
Ansamblul etnofolcloric „Ialoveneanca”, al Primăriei orașului Ialoveni, conducător artistic – maestrul Grigore Vîrlan;
Domnul Gheorghe Matei, conducător artistic al Ansamblului etnofolcloric „Haiducii”;
Doamna regizor, Galina Castraveț, conducător artistic al cercului dramatic al Casei raionale de cultură ,,Andrei Ungureanu”, Ialoveni;
Tinerele interprete – Daniela Frunză, Amelia Garbuz și Lia Condrea;
Interpretele Olga Sava și Viorica Damaschin, soliste ale Orchestrei raionale de muzică populară „Porumbiţa”, dirijor – Ion Condrea, Maestru în Arte. 

În cadrul evenimentului au fost arborate drapele istorice ale Moldovei din Galeria colecțiilor ,,Petru Costin” a Consiliului Raional Ialoveni și vizitarea Expoziției pictorului renumit George Petrea. 

Cu prilejul sărbătorilor naționale, Consiliul Raional Ialoveni și administrația raionului Ialoveni adresează cordiale felicitări tuturor compatrioților, ca să avem realizări frumoase întru binele societății și să privim cu încredere și speranță spre viitorul european al țării noastre!

377 afișări