Producătorii agricoli din raionul Ialoveni au participat la Ziua Câmpului, Ediția 2023

19 iunie 2023

La 16 iunie 2023, echipa Direcției Economie a Consiliului Raional Ialoveni împreună cu un grup de producători agricoli din localitățile raionului au participat la Ziua Câmpului, Ediția 2023, pe terenurile gestionate de Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, în scopul efectuării schimbului de experiențe pentru contribui la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol.

Punctul forte a acestei acțiuni este oportunitatea pentru fermieri de a vedea cu ochii proprii realizările testărilor efectuate pe soiuri și hibrizi agricoli precum și de a afla de la experții cercetători științifici ai ICCC „Selecția”, despre provocările agriculturii moderne, importanța fertilității solului și schimbarea paradigmei de intensificare a agriculturii.

În timpul discuțiilor cu domnul Dorin Cebanu, cercetător științific al ICCC „Selecția”, fermierii au manifestat un interes deosebit față de testările efectuate pe soiuri și hibrizi agricoli în asolamente, dar și nemijlocit față de oferta de semințe rezistente la boli cu o productivitate ridicată, față de cele mai bune metode de reducere a cheltuielilor de producție. Cele mai multe întrebări au fost legate de posibilitățile de atenuare a efectelor încălzirii globale, de reducere sau de excludere a pesticidelor, adaptarea la secetă și cultivarea culturilor în sistem ecologic. Pe parcursul vizitei fermierii s-au întâlnit și cu domnul Alexei Postolache, ameliorator, și au vizitat loturile demonstrative pentru testarea soiurilor de grâu.

Această vizită a fost o ocazie valoroasă pentru fermierii din localitățile raionului Ialoveni de a se familiariza cu ultimele noutăți și tendințe în domeniul agriculturii, pentru a-și îmbogăți cunoștințele, precum și pentru a-și dezvolta relațiile de colaborare cu specialiștii din ICCC „Selecția”. Astfel, s-a demonstrat că schimbul de cunoștințe și experiențe este esențial pentru creșterea competitivității și sustenabilității sectorului agricol.

358 afișări