Alte 17 echipe participante la runda a XXIX-a a concursului de proiecte pentru tineri au susținut proba interviului

11 octombrie 2024

Partenerii Programului raional ,,Fondul pentru tineri Ialoveni”: Consiliul raional Ialoveni și Asociația obștească ,,Eco-Răzeni” au desfășurat la 10 octombrie a doua zi a interviului online cu alte 17 echipe aplicante la runda a XXIX-a de granturi mici pentru tineri.

Echipele de tineri și tinere au povestit despre proiectele pe care își doresc ca să le implementeze și au argumentat pentru ce solicită suportul financiar răspunzând la întrebările de clarificare.

Grupul de inițiativă ,,Vectorii succesului”, din Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir”, Văsieni, lider – Vlad Bîrsa, mentor – Lidia Plotnicov, au prezentat proiectul ,,Ecouri ale succesului” și au solicitat suportul financiar pentru amenajarea unui spațiu cu 4 rafturi/stilaje în holul liceului pentru expunerea trofeelor și a diplomelor obținute de elevii și profesorii din liceu, pentru a spori prestigiul instituției și vizibilitatea rezultatelor performante ale elevilor, inclusiv organizarea jocurilor intelectuale ,,Cupa cunoașterii” și a competițiilor sportive.

Grupul de inițiativă ,,Youth Klinic Avante” de la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,Avante”, Ialoveni, lider – Mădălina Braga, mentor – Maria Bivol, au prezentat proiectul ,,Fii informat! Fii protejat!” și au solicitat suportul financiar pentru desfășurarea activităților de informare, prevenire și de intervenție în rândul tinerilor din localitățile raionului, despre efectele nocive ale țigărilor electronice și ale altor adicții, inclusiv activități de promovare a modului sănătos de viață al tinerilor.

Consiliul local al tinerilor din comuna Zîmbreni, lider – Victoria Dogot, mentor – Alexandra Pînzaru, au prezentat proiectul ,,Biblioteca ,,Zunea”, ediția a patra”, și au solicitat suportul financiar pentru dotarea fondului Bibliotecii publice Zîmbreni cu 50 de titluri de carte solicitate de către tineri și 4 jocuri de societate, necesare pentru organizarea competițiilor intelectuale și a atelierelor de creație, pentru promovarea lecturii în mediul tinerei generații.

Grupul de inițiativă ,,PRO – potențial, rezultat, organizare” din Liceul Teoretic ,,Gheorghe Palade”, Puhoi, lider – Paula Goreanu, mentor – Tatiana Soltan, au prezentat proiectul ,,Gheorghe Palade – Om al cetății”, și au solicitat suportul financiar pentru premierea cu dicționare, cărți de istorie și enciclopedii a laureaților Concursului raional cu genericul: ,,Profesorul universitar Gheorghe Palade – promotor al istoriei, valorilor și spiritualității românești”, care va avea loc la 01 decembrie 2024, și la care vor participa elevii claselor a IX-a – XII-a din cele 29 instituții de învățământ din localitățile raionului Ialoveni.

Grupul de inițiativă ,,BioTerra” din Gimnaziul ,,Grigore Vieru”, Ialoveni, lider – Sabina Lebădă, mentor – Mihaela Zagornean, au prezentat proiectul ,,Cu dragoste pentru natură” și au solicitat suportul financiar pentru organizarea activităților de salubrizare a scuarului gimnaziului și de plantare a puieților decorativi, pentru amenajarea unui spațiu verde și prietenos pentru desfășurarea activităților cu tinerii în aer liber.

Grupul de inițiativă ,,One Team, One Dream”, din Liceul Teoretic ,,Olimp”, Costești, lider – Tudor Cozma, mentor – Eugenia Bordianu, au prezentat proiectul ,,Împreună pentru sport! Împreună pentru viață!” și au solicitat suportul financiar suma pentru organizarea Daciadei sportive și a campaniei de informare despre modul sănătos de viață, inclusiv dotarea cu inventar sportiv (bancă pentru abdomene, set de inele de gimnastică și bare paralele duble) a Complexului sportiv ,,Scara curajului” al Liceului Teoretic „Olimp” din s. Costești.

Grupul de voluntari din Liceul Teoretic ,,Petre Ștefănucă”, Ialoveni, lider – Delia Stoica, mentor – Mariana Mereacre, au prezentat proiectul ,,Stele unite sub același cer”, și au solicitat suportul financiar pentru dotarea cu 27 de cărți și jocuri de societate, inclusiv organizarea unei excursii pentru dezvoltarea abilităților sociale, a motivației școlare, a încrederii în sine și a incluziunii celor 16 copii de la Centrul de resurse pentru educație incluzivă din liceu.

Clubul ,,Alunelul” din Grădinița nr. 5 ,,Alunelul”, Costești, lider – Efimia Luca, mentor – Alexandra Borta, au prezentat proiectul ,,Implicare prin digitalizare” și au solicitat suportul financiar pentru dotarea cu un laptop și un proiector necesar pentru dezvoltarea abilităților digitale ale cadrelor didactice și ale celor peste 70 de copii de vârstă preșcolară care frecventează instituția de educație de timpurie ,,Alunelul” din Costești.

Grupul de inițiativă ,,Eco-Suruceni”, din s. Suruceni, lider – Andreea Gorceac, mentor – Sergiu Gorceac, au prezentat proiectul ,,Și natura are viață!” și au solicitat suportul financiar pentru organizarea campaniei de informare a locuitorilor despre importanța reciclării, a activităților de salubrizare și a Concursul de fotografie la tematica protecției mediului ambiant, inclusiv instalarea a 3 puncte de colectare a plasticului în principalele sectoare din satul Suruceni.

Consiliul elevilor din Gimnaziul ,,Mihai Eminescu”, Ulmu, lider – Eugenia Pisica, mentor – Lilia Vîrtosu, au prezentat proiectul ,,Sus Cortina!” și au solicitat suportul financiar pentru amenajarea scenei din sala de festivități a Gimnaziului „Mihai Eminescu” cu patru draperii și un suport de interior pentru două drapele, necesare desfășurării activităților artistice extrașcolare, de promovarea a tinerelor talente și a activismului civic pentru cei peste 200 de elevi ai gimnaziului.

Grupul de inițiativă ,,Cheia succesului” din s. Puhoi, lider – Corina Caragea, mentor – Ana Catîrău, au prezentat proiectul ,,Constituirea Consiliului local al tinerilor Puhoi” și au solicitat suportul financiar pentru organizarea alegerilor în scopul reconstituirii consiliului local de tineret, inclusiv amenajarea unui spațiu prietenos pentru desfășurarea activităților de instruire și de consolidare a capacităților membrilor echipei.

Grupul de inițiativă ,,VOCE – visăm orizontul către excelență” din Liceul Teoretic ,,Ion Pelivan”, Răzeni, lider – Liliana Munteanu, mentor – Ala Calmațui, au prezentat proiectul ,,Spațiu proaspăt – minte proaspătă, ediția a II-a” și au solicitat suportul financiar pentru amenajarea sediului Consiliului elevilor cu un design inspirațional pe pereți, și dotarea cu un dulap cu vitrină, raft pentru cărți, 3 bean bag-uri, jaluzele, inclusiv organizarea a 3 activități: o excursie, quizz de cultură generală și un training cu membrii consiliului elevilor din liceu.

Grupul de inițiativă ,,Șah-mat”, din c. Zîmbreni, lider – Loredana Damian, mentor – Maria Damaschin, au prezentat proiectul ,,Inima naturii – colț de rai” și au solicitat suportul financiar pentru dotarea parcului Liceului Teoretic Zîmbreni cu bănci, urne și un foișor, necesar pentru organizarea activităților în aer liber, a atelierelor de creație, a jocurilor interactive și a exercițiilor de acordare a primului ajutor pentru elevii liceului.

Grupul de inițiativă ,,Curatorii Cunoașterii”, din Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir”, Văsieni, lider – Cristian Darii, mentor – Lidia Plotnicov, au prezentat proiectul ,,Pagini către viitor” și au solicitat suportul financiar pentru dotarea bibliotecii liceului cu un dulap cu rafturi pentru depozitarea cărților, inclusiv organizarea activităților de promovare a lecturii și de dezvoltare cognitivă în rândul celor peste 200 de elevi ai liceului.

Grupul de inițiativă ,,Eco Team”, din s. Cigîrleni, lider – Elena Fliurța, mentor – Melania Ghereg, au prezentat proiectul ,,Zona Eco-Friendly” și au solicitat suportul financiar pentru desfășurarea campaniei de informare despre protecția mediului înconjurător și promovarea activităților de voluntariat în rândul tinerilor, inclusiv instalarea a 10 bănci și 10 coșuri de gunoi în perimetrul drumului central din localitate.

Grupul de inițiativă ,,Tineri și Perseverenți”, din Liceul Teoretic ,,Andrei Vartic”, Ialoveni, lider – Andreea Sula, mentor – Ana Doschinescu, au prezentat proiectul ,,Plăcut și util” și au solicitat suportul financiar pentru dotarea ,,Cafenelei literare” cu 50 de cărți și 4 bean bag-uri, necesare pentru organizarea activităților de instruire a elevilor în domeniul teatrului social, inclusiv promovarea clubului de lectură și a clubului de dezbateri din liceu.

Grupul de inițiativă ,,Ozon”, din Gimnaziul ,,Alexandrina Rusu”, Dănceni, lider – Mihaela Zaharia, mentor – Natalia Frunză, au prezentat proiectul ,,Știința la îndemână” și au solicitat suportul financiar pentru dotarea cabinetului de chimie și biologie al gimnaziului cu 10 tipuri diferite de reactivi, 5 planșe educaționale și un microscop necesare pentru organizarea sesiunilor de experimente practice în scopul dezvoltării cunoștințelor și aptitudinilor de învățarea ale elevilor.

Menționăm că, următoarele 22 de echipe vor susține proba interviului, luni, 14 octombrie, începând cu ora 15:00.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul raional Ialoveni şi realizat cu suportul IM Swedish Development Partner și al Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Suedia.

112 afișări