A doua sesiune de instruire a tinerilor în scrierea proiectelor mici de dezvoltare comunitară a adunat 67 de beneficiari

16 septembrie 2024

La data de 14 septembrie, în Sala mare de ședințe a Consiliului raional Ialoveni, s-a desfășurat a doua sesiune a atelierului de instruire în domeniul scrierii proiectelor mici de dezvoltare comunitară, organizată de Consiliul raional Ialoveni și Asociația Obștească „Eco-Răzeni”, pentru echipele de tineri și tinere care au intenția de participa la concursul de granturi mici din toamna anului curent.

La instruire au participat activ 67 de tineri (41 de fete și 26 de băieți) din 14 localități ale raionului: Ialoveni, Răzeni, Costești, Molești, Ulmu, Suruceni, Bardar, Sociteni, Puhoi, Horești, Ruseștii Noi, Văsieni, Țipala și Cigîrleni.

Prin jocuri interactive, participanții și participantele, împreună cu moderatorii: Sergiu Gurău, director executiv, A.O. „Eco-Răzeni” și Victor Pletosu, specialist în cadrul Consiliului raional Ialoveni pe probleme de tineret, au povestit despre experiența lor de implicare în diferite proiecte și activități de voluntariat.

În mod participativ, cele 6 echipe au fost instruite despre ce cuprinde un proiect: un scop, 2-3 obiective și un plan de acțiuni, care contribuie la schimbarea pozitivă în comunitate. La baza ideii de proiect este o necesitate sau o problemă care afectează negativ viața oamenilor din comunitate, dar, pentru a putea fi soluționată, problema trebuie analizată în detalii, astfel încât, să fie identificate cauzele problemei și efectele negative care se vor produce în cazul în care problema nu va fi rezolvată.

În cadrul atelierului, tinerii au selectat câte o problemă din comunitate și au efectuat analiza arborelui problemei prin metoda „Aisbergului”, generând idei ingenioase, care pot fi realizate în colaborare cu toți actorii din comunitate (administrația publică locală, antreprenorii, instituțiile de educație și cultură, grupurile de inițiativă ale tinerilor).

Prin urmare, tema pentru acasă a echipelor participante, este de a formula și de a descrie ideile de proiecte pe care-au început să le elaboreze într-un mod creativ, și să le prezinte la sesiunea de totalizare, care va avea loc, sâmbătă, 21 septembrie curent, ora 10:00, în Sala mare de ședințe a Consiliului raional Ialoveni, fapt pentru care vor primi certificate de competențe din partea conducerii raionului.

Evenimentul este organizat de partenerii Programului raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni”: Consiliul raional Ialoveni, Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni”, IM Swedish Development Partner și Fundația Est-Europeană, din resursele acordate de Suedia.

209 afișări