Îndemn către locuitorii raionului de a respecta regulile antiincendiare și evitarea arderii vegetației uscate

20 august 2024

Consiliul raional Ialoveni vine cu un îndemn către locuitorii raionului de a respecta regulile antiincendiare, precum și cel de evitare a utilizării focului deschis la nimicirea vegetației, stufărișului și resturilor menajere, în contextul celor două Coduri de avertizare emise de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conducerea raionului Ialoveni cheamă la responsabilitate civică a tuturor cetățenilor astfel încât să prevenim situațiile de incendii, care ar putea duce la consecințe nefaste pentru întreaga comunitate.

Precizăm că, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Portocaliu de caniculă și Cod Galben de pericol de incendiu, valabile până la sfârșitul săptămânii curente, fapt care ce presupune că, în condiții de vânt și umiditate redusă, focarele de ardere se răspândesc cu repeziciune pe arii extinse, fiind un pericol pentru sectorul forestier, terenurile agricole, precum și pentru sectorul locativ.

Mai mult, înregistrarea temperaturilor ridicate, care nu sunt caracteristice perioadei date a anului, pot favoriza izbucnirea incendiilor de proporții în urma igienizării și aprinderii vegetației uscate.

De asemenea, atragem atenția și asupra faptului că, Codului contravențional al Republicii Moldova prevede amendă în mărime de la 10 000 lei până la 15 000 lei, pentru persoane fizice şi amendă de la 30 000 lei până la 40 000 lei pentru persoane juridice în cazul arderii vegetației.

164 afișări