Ștefan cel Mare și Sfânt, comemorat de Consiliul raional Ialoveni la 520 de ani de la trecerea în neființă

2 iulie 2024

Consiliul raional Ialoveni a organizat și desfășurat astăzi, 2 iulie festivitatea de comemorare a Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, când se împlinesc 520 de ani de la trecerea în eternitate a Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și 32 de ani de la canonizarea sa.

Cu acest prilej în scuarul Consiliului raional Ialoveni, la monumentul voievodului s-a desfăşurat Festivitatea solemnă de comemorare a Domnitorului Ștefan cel Mare.

Sărbătoarea a început cu oficierea Tedeumului întru cinstirea apărătorului credinţei ortodoxe – Ştefan cel Mare şi Sfânt de către un sobor de preoți.

La eveniment au participat administrația raionului Ialoveni – președinta Natalia Eremia, vicepreședinții Petru Beregoi și Eugeniu Secrieru, primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, șefa-adjunctă a Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat – Emilia Goro, consilierii raionali și funcţionarii din cadrul Consiliului raional, serviciile publice desconcentrate, profesorii şi oamenii de cultură împreună cu tânăra generație.

În deschiderea evenimentului, președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, a subliniat că, ,,personalitatea emblematică a lui Ștefan cel Mare se remarcă prin cei 47 de ani de domnie glorioasă în istoria neamului nostru. Fiind un conducător iscusit al țării, rămâne a fi simbolul vitejiei, demnității, curajului și înțelepciunii în conștiința poporului nostru. Faptele sale mărețe ne inspiră să luptăm și noi pentru valorile naționale și să contribuim și mai mult la prosperitatea raionului Ialoveni și a țării noastre, mai ales în contextul actual al integrării europene a Republicii Moldova”.

Programul artistic dedicat comemorării Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt a cuprins un spectacol de poezie și muzică patriotică, susținut de formațiile artistice: Orchestra raională de fanfară Ialoveni, dirijor – Grigore Vîrlan, Ansamblul folcloric ,,Haiducii”, conducător – Gheorghe Matei, Clubul ,,Pe strunele chitarei” din Răzeni, conducător – Ana Petru,  și Teatrul dramatic ,,Moldovenii din Ialoveni”, regizor – Galina Castraveț, care a înscenat o secvență din cartea ,,Domnia lui Ștefan cel Mare” de Nicolae Dabija.

Toți participanții la eveniment au admirat expoziția de drapele istorice ale Țării Moldovei din Galeria colecțiilor ,,Petru Costin” a Consiliului raional.

La solemnitate au participat și militarii Companiei Garda de onoare a Regimentului de Stat Major ,,General Nicolae Petrică” din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

Festivitatea s-a încheiat cu depunere de flori la Monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din scuarul Consiliului raional.

58 afișări