Consiliul raional Ialoveni împreună cu alte 21 de localități au fondat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Durabilitate prin Solidaritate”.

17 mai 2024

Consiliul raional Ialoveni, împreună cu alte 21 de localități din raion au fondat și semnat astăzi, 17 mai, Acordul-cadru de constituire a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Durabilitate prin Solidaritate” și, totodată, fondatorii au aprobat statutul de funcționare a acestei asociații.

Președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, a declarat în cadrul evenimentului că, „având în vedere importanța dezvoltării colaborative și a consolidării eforturilor în vederea asigurării accesului la apă sigură și servicii de sanitație adecvate pentru toate localitățile din raionul Ialoveni, fiind soluția oportună pentru atragerea investițiilor în acest sector, este anume crearea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Durabilitate prin Solidaritate”.

Fondarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Durabilitate prin Solidaritate” în raionul Ialoveni are ca obiectiv principal realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare de interes raional/regional, în special în domeniul furnizării și prestării serviciilor de alimentare cu apă și evacuarea apelor uzate. Prin intermediul acestei asociații se va reuși atragerea resurselor financiare, a granturilor și fondurilor europene de preaderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, puse la dispoziție țării noastre de către comunitatea europeană, contribuind astfel la o dezvoltare durabilă și la îmbunătățirea calității vieții în localitățile noastre.

Prin această colaborare se deschide calea către inițiative integrate care vor consolida infrastructura locală, vor îmbunătăți serviciile publice și vor promova bunăstarea generală a locuitorilor noștri. Asociația va reprezenta un cadru eficient pentru consolidarea eforturilor, creșterea echității accesului la servicii, îmbunătățirea accesului la fonduri și realizarea de proiecte cu impact semnificativ asupra comunităților implicate.

În cadrul evenimentului de astăzi s-au aprobat membrii Consiliului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Durabilitate prin Solidaritate” după cum urmează:
1. Natalia Eremia – președinta raionului Ialoveni
2. Ilie Ionaș – primarul satului Costești
3. Marcel Bobeica – primarul comunei Gangura
4. Sergiu Gorceac – primarul satului Suruceni
5. Silviu Bivol – primarul comunei Țipala.
De asemenea, s-a aprobat și componența Comisiei de cenzori ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Durabilitate prin Solidaritate”:
1. Sergiu Candu – primarul satului Văsieni
2. Andrei Covali – primarul satului Nimoreni
3. Rodica Agrici – primarul comunei Mileștii Mici.

Precizăm că, inițiativa de fondare a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Durabilitate prin Solidaritate” a fost unul din scopul conducerii actuale a Consiliului raional Ialoveni, pentru a crea premisele necesare de accesare a fondurilor străine și atragerea investițiilor în sectorul asigurării cu apă și sanitație a localităților raionului, precum și regionalizarea acestor servicii, conform practicilor europene.

196 afișări