Directoarea generală adjunctă a Casei Naționale de Asigurări Sociale, Svetlana Vecvert, a efectuat o vizită de lucru în raionul Ialoveni

18 aprilie 2024

Directoarea generală adjunctă a Casei Naționale de Asigurări Sociale, Svetlana Vecvert, a întreprins astăzi, 18 aprilie o vizită de lucru în raionul Ialoveni, unde a avut o întrevedere cu administrația raionului, primarii și reprezentanții serviciilor publice desconcentrate și descentralizate, în cadrul căreia a discutat despre politicile sociale ale țării.

Discuțiile s-au axat pe aspectele legate de prevederile cadrului legal privind prestațiile sociale, principiile sistemului public de asigurări sociale,  criteriile de pensionare pentru bărbați și femei, în condițiile Legii privind sistemul public de pensii, nr. 156/1998.

Directoarea generală adjunctă a CNAS a menționat că, Republica Moldova a încheiat acorduri cu 16 state în domeniul asigurării cu pensii – acorduri încheiate pe principiul proporționaliții și pe principiul teritorialității. De asemenea, în contextul aderării la valorile Uniunii Europene va fi armonizată legislația de pensionare.

Totodată, a venit cu îndemnul de conștientizare că venitul declarat oficial influențează mărimea pensiei. De asemenea, oficialul a venit cu recomandarea ca cetățenii care beneficiază de ajutor social să se angajeze în câmpul munci, întrucât doar așa pot contribui la îmbunătățirea atât a situației personale, cât și la nivelul politicilor de țară.

Participanții prezenți la ședință au pus în discuție și subiecte ce țin de noile prevederi ale legislației privind îndemnizațiile acordate tinerelor familii, familiilor cu copii, care se stabilesc în mod proactiv, în ultimii ani, precum și aspecte legate de calcularea numerică a pensiei odată cu atingerea plafonului de vârstă sau a stagiului de cotizare.

144 afișări