Consiliul raional Ialoveni a edificat monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, fiind inaugurat la data de 27 martie, când s-au împlinit 106 ani de la Marea Unire

28 martie 2024

La construcția soclului, a bustului, precum și amenajarea teritoriului aferent monumentului, administrația raionului Ialoveni a cheltuit circa 400 de mii de lei.

La evenimentul de inaugurare au participat administrația raionului Ialoveni – președinta Natalia Eremia, vicepreședinții Petru Beregoi și Eugeniu Secrieru, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, deputații în Parlamentul Republicii Moldova, Petru Frunze și Vasile Șoimaru, primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, oaspeți de onoare din România, primarii localităţilor raionului, consilieri raionali și funcţionari din cadrul Consiliului raional, serviciile publice desconcentrate, profesori şi oameni de cultură, tânăra generație etc.

Președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, a declarat în cadrul ceremoniei de inaugurare a monumentului că „Ștefan cel Mare a fost un lider remarcabil, un stăpânitor dedicat și un apărător neînfricat al poporului nostru, iar curajul, înțelepciunea sa politică și devotamentul său față de țară rămân modele pentru noi toți, precum și un simbol al demnității și independenței noastre naționale”.

„Prin inaugurarea acestui bust în cinstea lui Ștefan cel Mare, recunoaștem nu doar contribuția sa la istoria noastră, ci și angajamentul nostru continuu față de valorile pe care le-a reprezentat: libertatea, dreptatea și înțelepciunea. Suntem datori ca să păstrăm și să transmitem moștenirea noastră istorică către generațiile viitoare. Astăzi, într-o perioadă în care valorile noastre sunt testate și schimbările sunt la ordinea zilei, să ne inspirăm din exemplul lui Ștefan cel Mare și să ne unim eforturile pentru a construi un viitor mai prosper și mai luminos pentru cetățenii noștri”, a spus Natalia Eremia.

Totodată, președinta raionului a adus sincere mulțumiri domnului Mihail Silistraru pentru viziunea sa și generoasa inițiativă de a aduce acest monument în scuarul Consiliului raional Ialoveni, consolidând astfel legăturile noastre cu trecutul glorios al patriei noastre.

De asemenea, Natalia Eremia a exprimat recunoștință și respect autorului bustului – sculptorului și artistului plastic, Ion Zderciuc, ale cărui eforturi și dedicație au fost fundamentale în procesul de realizare a acestei opere.

156 afișări