În scuarul Consiliului raional Ialoveni a fost inaugurat bustul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt

27 martie 2024

Monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt a fost inaugurat astăzi, 27 martie, în scuarul Consiliului raional Ialoveni, cu prilejul marcării a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

La eveniment au participat administrația raionului Ialoveni – președinta Natalia Eremia, vicepreședinții Petru Beregoi și Eugeniu Secrieru, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, deputații în Parlamentul Republicii Moldova, Petru Frunze și Vasile Șoimaru, primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, oaspeți de onoare din România, primarii localităţilor raionului, consilieri raionali și funcţionari din cadrul Consiliului raional, serviciile publice desconcentrate, profesori şi oameni de cultură, tânăra generație etc.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Natalia Eremia, Președinta raionului Ialoveni, Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Petru Frunze și Vasile Șoimaru, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, Sergiu Armașu, Primarul orașului Ialoveni și Marius Ioan Ursaciuc, Primarul orașului Gura Humorului, jud. Suceava, România, care au subliniat importanța inaugurării monumentului – simbol al unității și demnității naționale.

Serviciul divin de sfințire a monumentului a fost oficiat de un sobor de preoți. În semn de recunoștință pentru contribuția esențială la edificarea monumentului, președinta raionului, Natalia Eremia, a înmânat diplome de mulțumire și recunoștință domnului Mihail Silistraru, ex-președinte al raionului, domnului Ion Zderciuc, sculptor și autor al bustului lui Ștefan cel Mare, și domnului Petru Costin, renumit colecționar, conducător al Galeriei colecțiilor „Petru Costin” a Consiliului raional.

Festivitatea s-a încheiat cu depunere de flori la monumentele domnitorilor Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun, Regele Ferdinand I, Alexandru Marghiloman, Ion Inculeț și Troița ostașilor români.

Consiliului raional Ialoveni a contribuit cu suma de 400 de mii de lei pentru edificarea și amenajarea teritoriului unde a fost instalat bustul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

În paradă de sărbătoare, oficialitățile și întreaga adunare, au defilat pe strada centrală spre Casa raională de cultură „Andrei Ungureanu”, în acompaniamentul Orchestrei raionale de fanfară, iar liceenii din instituțiile de învățământ au întins un drapel tricolor imens.

Pe scena casei de cultură, Președinta raionului, Natalia Eremia, a decernat titlul onorific „Cetățean de onoare al raionului” domnului Sergiu Armașu, Primarul orașului Ialoveni, după care avut loc semnarea Acordului de înfrățire și cooperare între Primăria orașului Ialoveni și Primăria orașului Gura Humorului din județul Suceava, România.

Sărbătoarea a culminat cu spectacolul muzical: „Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română!” susținut de Direcția ceremonial militar a Inspectoratului General de Carabinieri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, conducător – Oleg Cazacu, Maestru în Arte și Corul de copii „Albinuțele” al Școlii de Arte Ialoveni.

178 afișări