La Consiliul raional Ialoveni s-a desfășurat o ședință cu primarii localităților privind avantajele creării Asociației de Dezvoltare Intercomunitară

21 februarie 2024

Președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, a organizat la data de 20 februarie curent, o masă rotundă cu primarii localităților, la care a fost invitată deputata și președinta Comisiei parlamentare administrație publică și dezvoltare regională Larisa Voloh, care a explicat primarilor prevederile Legii nr. 17/2023 privind constituirea Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).

Răspunzând la întrebările primarilor, deputata Larisa Voloh a menționat că, în contextul regionalizării serviciilor publice, constituirea ADI-urilor este o bună practică preluată din Franța, care presupune crearea unei noi entități responsabile de prestarea serviciilor publice de apă, sanitație, managementul deșeurilor, servicii publice etc. ADI-urile au formă juridică similară asociațiilor obștești și pot avea o echipă de specialiști profesioniști care să scrie proiecte și să atragă investiții europene pentru dezvoltarea infrastructurii edilitare.

Președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, a subliniat faptul că, asigurarea cu apă și sanitație a localităților este o prioritate a Consiliului raional Ialoveni și în acest scop, conducerea raionului analizează oportunitatea de creare a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, care va gestiona serviciile de apă și sanitație, fapt ce va crea premise pentru accesarea fondurilor europene.

La eveniment a fost prezentă și managerul de proiect în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Bazinul Nârnova”, reprezentantă a organizației internaționale „Solidarité Eau Europe”, Svetlana Duca, care a vorbit participanților la eveniment despre experiența raioanelor și localităților membre ale ADI-ului „Bazinul Nârnova”.

La finele întrunirii s-a stabilit ca primarii să analizeze această oportunitate de asociere și cooperare intercomunitară și să includă acest subiect pentru a fi discutat cu consilierii locali, ca să fie luată o decizie privind participarea la constituirea asociației, în scopul sporirii calității serviciilor de utilitate publică pentru bunăstarea cetățenilor.

Precizăm că, la ședință au participat și președinții raionului Căușeni, Alexandru Catan și cel al raionului Anenii Noi, Alexandru Moisei, fiind cointeresați de această oportunitate de creare a unei asociații de dezvoltare intercomunitară.

229 afișări