Consiliul raional Ialoveni a comemorat eroii căzuți în Războiul din Afganistan

15 februarie 2024

Conducerea raionului Ialoveni, veteranii, funcționarii Consiliului raional și ai Primăriei orașului Ialoveni, împreună cu Inspectoratul de Poliție și Secția administrativ-militară au organizat astăzi, 15 februarie, un marș solemn și ceremonia de comemorare a eroilor căzuți în timpul Războiului din Afganistan, când se împlinesc 35 de ani de la retragerea trupelor militare sovietice de pe acest teritoriu.

În cadrul evenimentului desfășurat la Monumentul Eroilor, președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, a adresat un mesaj de recunoștință tuturor participanților la Războiul din Afganistan, cărora le-a mulțumit pentru „vitejia și sacrificiul de care au dat dovadă”.
„Stimați veterani, care sunteți astăzi alături de noi, vă mulțumim pentru sacrificiul continuu, pentru devotamentul față de aceeași cauză nobilă și pentru exemplul extraordinar pe care îl oferiți tinerei generații. Sunteți eroii noștri contemporani, iar prezența dumneavoastră în comunitatea noastră este o sursă de inspirație, curaj și dragoste de neam și țară. Astăzi, ne angajăm solemn să nu uităm sacrificiul dumneavoastră și să prețuim libertatea pe care o avem datorită vitejiei de care ați dat dovadă”, a spus Natalia Eremia.

Președintele Organizației raionale Ialoveni a veteranilor Războiului din Afganistan, Ion Bușmachiu, a dat citire numelor eroilor din localitățile raionului Ialoveni plecați în eternitate, iar cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu pentru sacrificiul lor.

În memoria eroilor căzuți a fost oficiat serviciul divin, iar elevii Liceului Teoretic „Andrei Vartic” au prezentat un program artistic pentru veteranii Războiului din Afganistan.

Ceremonia s-a încheiat cu depunere de flori la Monumentul Eroilor și la Monumentul eroului, Petru Sănduță, care a căzut la datorie pe pământul afgan în anul 1983.

Precizăm că, la Războiul din Afganistan, din raionul Ialoveni au participat în jur de 200 de persoane. Dintre acestea, 16 au căzut pe câmpul de luptă. În prezent în viață sunt 137 de veterani ai Războiului din Afganistan.

250 afișări