Campania de prevenire a cancerului de col uterin ,,Informează-te! Testează-te! Vaccinează-te!” desfășurată la Ialoveni

11 februarie 2024

Campania de informare „Sănătatea femeilor contează”, în scopul prevenirii cancerului de col uterin și promovării sănătății fizice și spirituale a femeilor din localitățile raionului Ialoveni a avut loc astăzi, 9 februarie în Sala mare a Consiliului raional Ialoveni.

Prezente la eveniment, președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, și deputata în Parlamentul Republicii Moldova, Marcela Adam, au vorbit despre importanța lansării campaniei de promovare a politicilor de sănătate pentru femei, dar și de informare a populației. Totodată, au pus în discuție și subiectul legat de Programul național de control a cancerului și Programul național de imunizare, pentru ca „împreună să construim o societate prietenoasă femeilor”.

„Cu bucurie și responsabilitate, vă urez bun venit la această întâlnire dedicată sănătății noastre, un subiect esențial în viața fiecăreia dintre noi. Femeile puternice și implicate în comunitatea noastră pot fi agenți ai schimbării, iar conștientizarea și acțiunea noastră poate salva vieți. Să ne unim forțele și să aducem la cunoștința cât mai multor doamne importanța acestui demers pentru o viață sănătoasă și fericită. Scopul întâlnirii este de a sublinia cu putere cât de vitală este conștientizarea acestei boli, evidențiind importanța testării regulate pentru prevenirea și depistarea timpurie a cancerului de col uterin. Prin informare și acțiune colectivă, putem să ne asigurăm că fiecare femeie are acces la informații relevante și la resursele necesare pentru a-și proteja sănătatea. Să facem din această întâlnire un pas hotărâtor în direcția unui viitor mai sănătos și mai sigur pentru toate”, a declarat președinta raionului Ialoveni.

În cadrul evenimentului, șefa interimară a Centrului de Sănătate Ialoveni, Galina Vîrtosu și șefa Secției obstetrică și ginecologie a Spitalului raional Ialoveni, Nina Duracov, au vorbit despre profilaxia cancerului de col uterin, exprimând îndemnul ca femeile să fie mai responsabile și să meargă regulat la medic, deoarece „în faza incipientă cancerul nu doare și nu are simptome, motiv pentru care extinderea acestuia și eliminarea poate fi făcută doar prin prevenire și control sistematic. Este necesar ca medicii de familie să practice consilierea în educația sanitară și să informeze pacienții despre metodele de prevenție precum sunt testarea regulată și vaccinarea”.

Ginecologul, Văluță Diana, a venit cu îndemnul către femei ca cel puțin odată la 3 ani să facă testul citologic, numit și „Testul Papanicolau”. Totodată, Văluță a vorbit și despre „cea mai mare problemă a femeilor, care este frica, rușinea și nehotărârea de a merge la control – soluție care ar putea preveni cazurile de apariție a cancerului”.

La eveniment au participat, managerii centrelor de sănătate, specialiștii din asistența medicală primară și managerii instituțiilor de învățământ preșcolar, gimnazial și liceal din localitățile raionului Ialoveni.

Conform datelor statistice, cancerul de col uterin rămâne a fi o problemă de sănătate publică majoră în Republica Moldova. Anual din cauza acestei maladii mor în jur de 160 de femei. Cele mai multe femei afectate sunt tinere cu vârste cuprinse între 35-45 de ani.

156 afișări