Viticultorii din localitățile raionului au beneficiat de un atelier de instruire organizat în parteneriat cu Consiliul raional Ialoveni

29 ianuarie 2024

La 26 ianuarie 2024 viticultorii din localitățile raionului Ialoveni au participat la atelierul teoretico-practic, cu tematica „Situația în sectorul viticol la moment. Particularitățile tăierii în uscat a viței-de-vie în condițiile anului 2024”.

Partea teoretică a seminarului s-a desfășurat în sala de festivități a Casei de cultură din comuna Ruseștii Noi, iar partea practică, privind demonstrarea tăierii în uscat a avut loc pe teritoriul plantațiilor viticole ale Societății Comerciale „Agrif-Trans” SRL din comuna Ruseștii Noi.

În deschiderea lucrărilor atelierului, vicepreședintele raionului Ialoveni, Eugen Secrieru, a vorbit despre importanța sectorului viticol în dezvoltarea economiei naționale, exprimând mulțumiri organizatorilor evenimentului și viticultorilor.

Directorul, executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova Eudochim Ungureanu a subliniat necesitatea organizării instruirilor în teritoriu, în cadrul cărora să fie accentuate aspectele practice ale operațiunilor tehnologice în vii.

La rândul său, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova, Gheorghe Gaberi, a realizat o analiză a situației din sectorul viticol, evidențiind necesitatea implementării tehnologiilor performante în plantații, pentru  creșterea strugurilor de masă de calitate, pentru a fi competitivi pe piețele externe.

Prezent la eveniment, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Andrian Digolean, a menționat cât de important este sectorul viticol pentru dezvoltarea mediului rural și a comunității antreprenoriale. De asemenea, Secretarul de stat al MAIA a declarat că, Hotărârea Guvernului nr. 491 din 12.07.2023 cu privire la subvenționarea investițiilor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural prevede obligativitatea asigurării cu sisteme de irigare  a noilor plantații viticole cu soiuri de struguri pentru masă, fapt ce reprezintă pentru agricultori și autoritățile centrale o necesitate stringentă restabilirea sistemelor de irigare  pe teritoriul Republicii Moldova.

Suportul informațional, metodic și practic al seminarului a fost asigurat de expertul național în viticultură, Valeriu Cebotari, care a vorbit despre dezvoltarea și modernizarea sectorului viticol, starea plantațiilor viticole la moment, metode de formare și particularitățile tăierii în uscat a viței de vie.

Domnul Andrei Botezatu, Manager al proiectului ,,Lanțul valoric struguri de masă – Proiectul USAID „Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova“, a vorbit despre bunele practici agricole de producere a strugurilor de masă în sistemele moderne de tip „Pergola” și „Gable“.

În continuare, domnul Dumitru Mihov, expert național în viticultură, a vorbit despre metodele de formare și particularitățile tăierii în uscat a viței-de-vie, a oferit un șir de recomandări cu privire la restabilirea stării normale a plantelor.

Domnul Efim Botnarenco, reprezentantul S.C. „Diolsem“ SRL, a vorbit despre oferta și prețurile la produsele de uz fitosanitar pentru sezonul agricol 2024.

La finele instruirii, organizatorii și formatorii au dat explicații și răspunsuri argumentate la multiplele întrebări adresate de către viticultori.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova în parteneriat cu Direcția Economie a Consiliului Raional Ialoveni.

174 afișări