Conducerea raionului Ialoveni a avut o ședință de lucru cu toți primarii din raion

11 ianuarie 2024

Președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, a avut la data de 10 ianuarie curent o ședință de lucru cu primarii localităților, la care au participat șeful Oficiului Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, Ion Ciumac, Secretarul de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, precum și șefa adjunctă a Subdiviziunii Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Aliona Castraveț.

Scopul întrunirii administrației raionale cu toți primarii raionului Ialoveni, a unor factori de decizie din cadrul administrației publice centrale, precum și a serviciilor desconcentrate a fost de a discuta despre problemele de actualitate, planurile de dezvoltare a serviciilor publice și viziunile de viitor.

Președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, a declarat în debutul ședinței că, asigurarea cu apă și sanitație a localităților este o prioritate a Guvernului, iar Consiliul raional Ialoveni depune eforturi pentru a corela acest obiectiv cu necesitățile și strategia de regionalizare a serviciilor publice.

În acest scop, conducerea raionului analizează oportunitatea de creare a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), care va îngloba serviciile de apă și sanitație, fapt ce va crea premise la atragerea fondurilor europene de dezvoltare în acest sector.

Odată cu crearea ADI-ului, serviciile de aprovizionare cu apă și sanitație din raion vor fi regionalizate, iar în perspectivă se prevede efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru a analiza sustenabilitatea și oportunitatea lansării acestui proiect.

Totodată, s-a menționat despre ideea lansării unei inițiative de a promova un brand raional cu titlul ,,Produs de Ialoveni”. Primarii au fost îndemnați să conlucreze la acest capitol cu administrația raionului în identificarea producătorilor locali și atracțiile turistice de pe teritoriul raionului Ialoveni.

Secretarul de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, a vorbit despre reforma sistemului de asistență socială, cu accent sporit pe prestarea serviciilor și măsurilor de asistență socială, asigurate din bugetul de stat prin intermediul Agențiilor Teritoriale de Asistență Socială nou create.

La finele întrunirii s-a convenit asupra consolidării relațiilor de comunicare și de colaborare între autoritățile administrației publice locale de nivelul I și II cu serviciile publice deconcentrate în teritoriul raionului și autoritățile administrației publice centrale, pentru prestarea serviciilor de calitate populației.

Administrația raionului Ialoveni planifică să desfășoare astfel de ședințe tematice cu toți primarii odată în semestru.

215 afișări