FINALIȘTII CONCURSULUI PLANURILOR DE AFACERI PENTRU ECHIPELE DE TINERI ȘI TINERE, EDIȚIA A V – A

17 octombrie 2023

Partenerii Programului raional „Fondul pentru tinerii antreprenori din Ialoveni”: Asociația Obștească „Eco-Răzeni” și Consiliul Raional Ialoveni Vă informează despre rezultatele Concursului planurilor de afaceri pentru echipele de tineri și tinere , Ediția a V-a.

Menţionăm că, Concursul planurilor de afaceri se adresează echipelor de tineri și tinere, persoane fizice, cu vârste cuprinse între 17 – 35 ani, din localitățile raionului Ialoveni, care au intenția de a lansa și de a dezvolta o idee de afaceri, care să faciliteze incluziunea tinerilor și tinerelor NEET, care să contribuie, într-un mod ingenios, la soluționarea problemelor cu care se confruntă oamenii din comunitate, și care să corespundă Clasificatorului Activităților din Economia Moldovei.

Urmare a Cursului gratuit de educație antreprenorială, desfășurat în perioada 08 – 25 august 2022, care a cuprins 10 ateliere de instruire, și la care au participat 11 tineri și 13 tinere, cu vârste cuprinse între 16 – 35 de ani, din 14 localități: Ialoveni, Bardar, Molești, Văsieni, Mileștii Mici, Țipala, Suruceni, Nimoreni, Răzeni, Puhoi, Dănceni, Ruseștii Noi, Hansca și Horodca, la Concursul planurilor de afaceri pentru echipele de tineri și tinere, ediția a V-a, ce s-a desfășurat în perioada 30 noiembrie 2022 – 20 februarie 2023, au fost depuse 10 dosare ale echipelor de tineri și tinere din 7 localități ale raionului, care au solicitat suportul financiar în valoare totală de 200 000 lei.

După analiza minuțioasă a dosarelor depuse și interviurile de clarificare desfășurate pe parcursul lunii februarie 2023, au fost desemnate finaliste ale Concursului planurilor de afaceri pentru echipele de tineri și tinere, Ediția a V-a: 10 planuri de afaceri care sunt lansate de către 10 echipe de tineri și tinere din 7 localități ale raionului și care sunt dezvoltate în perioada februarie 2023 – octombrie 2024, cu un buget total de 200 000 lei, dintre care, suma de 100 000 lei este contribuția Consiliului Raional Ialoveni, iar suma de 100 000 lei este oferită de Fundația Est-Europeană din Moldova din resursele acordate de Uniunea Europeană și Suedia.

Vă prezentăm echipele finaliste ale Concursului planurilor de afaceri pentru echipele de tineri și tinere, Ediția a V-a, desfășurat în cadrul Programului raional „Fondul pentru tinerii antreprenori din Ialoveni”:

1. Echipa de tinere: Doina Cimpoacă și Doina Levinte din s. Costești, planul de afaceri „Hora Doinelor”, domeniul de activitate: război de țesut, bijuterii handmade, broderie manuală și cămăși tradiționale, suma aprobată – 25 000 lei.

2. Echipa de tineri c. Răzeni, lider – Victor Cotorobai, planul de afaceri „Sportul de contact”, domeniul de activitate: servicii de antrenament la lupte libere, suma aprobată – 25 000 lei.

3. Echipa de tineri din or. Ialoveni, lider – Lucian Spătaru, planul de afaceri „Neus Light”, domeniul de activitate: prelucrarea artistică a lemnului, transformarea în articole de iluminat și decorative, suma aprobată – 25 000 lei.

4. Echipa de tinere din s. Costești, lider – Mihaela Borta, planul de afaceri „MB Dance Company”, domeniul de activitate: lecții de dans sportiv, suma aprobată – 19 000 lei.

5. Echipa de tinere din c. Răzeni, lider – Valeria Făureanu, planul de afaceri „Sugaring Valeria”, domeniul de activitate: servicii de epilare cu zahăr, suma aprobată – 6 000 lei.

6. Echipa de tinere din c. Ruseștii Noi, lider – Alina Butnari, planul de afaceri „Allen Brows”, domeniul de activitate: servicii de alungire și laminare a genelor și îngrijirea sprâncenelor, suma aprobată – 7 000 lei.

7. Echipa de tinere din s. Ulmu, lider – Luminița Roibu, planul de afaceri „L.R. Nails”, domeniul de activitate: servicii de manichiură și pedichiură, suma aprobată – 20 000 lei.

8. Echipa de tinere din s. Suruceni, lider – Georgeana Bodarev, planul de afaceri „Lash&Brow Lamination by Georgeana”, domeniul de activitate: servicii de alungire și laminare a genelor și îngrijirea sprâncenelor, suma aprobată – 23 000 lei.

9. Echipa de tineri din c. Răzeni, lider – Alexandru Socolov, planul de afaceri „Miere și polen pentru sănătate”, domeniul de activitate: producerea și comercializarea produselor apicole, suma aprobată – 20 000 lei.

10. Echipa de tinere din s. Dănceni, lider – Evghenia Sulă, planul de afaceri „Atelierul de broderii Evghenia ÎI”, domeniul de activitate: confecționarea iilor tradiționale și repararea hainelor, suma aprobată – 30 000 lei.

Menționăm că, la 19 martie 2023, în sala mare de ședințe a Consiliului Raional Ialoveni s-a desfășurat atelierul de instruire privind gestionarea și dezvoltarea afacerilor cu cele 10 echipe de tineri și tinere din 7 localități, desemnate finaliste ale Concursului planurilor de afaceri pentru tineri și tinere, ediția a V-a, despre aspectele privind formele de organizare juridică, sursele de finanțare a afacerilor, strategii de stabilire a prețurilor, calcularea pragului de rentabilitate, promovarea pe rețele sociale, strategii de atragere a clienților, tipuri și forme de mentorat. Moderatorii atelierului de instruire au fost experții Iurie Capmaru și Cristina Băjireanu de la Compania de consultanță în afaceri „BizConcept”.

La 28 iulie 2023, administrația raionului Ialoveni și Asociația Obștească „Eco-Răzeni” au efectuat vizite de monitorizare în localitățile raionului privind implementarea planurilor de afaceri desemnate finaliste ale Concursului planurilor de afaceri pentru tineri și tinere, ediția a V-a.

Reamintim că, scopul Programului raional „Fondul pentru tinerii antreprenori din Ialoveni” este: „Tinerii și tinerele, inclusiv din categoriile defavorizate, din orașul și localitățile rurale ale raionului Ialoveni, sunt abilitați și accesează mai multe oportunități sustenabile de participare economică la nivel local”, iar obiectivul principal al programului este susținerea financiară a echipelor de tineri întreprinzători și tinere antreprenoare, pentru lansarea, dezvoltarea și gestionarea ideilor noi de afaceri sociale care să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităților locale.

Acest program contribuie la realizarea priorității III: „Dezvoltarea oportunităților antreprenoriale și de angajare în rândul tinerilor, inclusiv a celor cu șanse reduse” din Programul de dezvoltare a politicilor de tineret ale raionului Ialoveni pentru anii 2022 – 2026, aprobat prin Decizia Consiliului Raional Ialoveni nr. 6/2 din 11 noiembrie 2021.

492 afișări